Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Au fost desemnați câștigătorii celui…

Au fost desemnați câștigătorii celui de-al VIII-lea Program de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active

Sursa foto: social.gov.md

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a desemnat opt organizații necomerciale câștigătoare a Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, ediția 2024, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în R. Moldova, se arată într-un comunicat joi, 9 mai.

Cele 41 de organizații participante în concurs implementează proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional. Organizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale, activități social – culturale, voluntariat şi dialog intergenerațional.

În urma examinării și evaluării dosarelor, Comisia de examinare a decis acordarea granturilor următoarelor organizațiilor necomerciale:

1. A.O. „A Doua Tinerețe”, mun. Chișinău, își propun creșterea contingentului activ al ansamblului de dansuri folclorice „A doua tinerețe” de la 20 până la 30 persoane până la sfârșitul proiectului și organizarea festivalului „Îmbătrânim în ritm de dans”.

2. AGAL ,,Drumul Vechi Moldovenesc” din s. Țipala, r-nul Ialoveni, are ca obiectiv crearea Clubului de seniori în s. Țipala, r-nul Ialoveni, și instruirea a 30 vârstnici în utilizarea tehnologiilor informaționale.

3. A.O. „Asociația Muzical-Corală”, mun. Chișinău, prin proiectul ,,Corul bunicilor” își propune să selecteze 40 de beneficiari vârstnici. Persoanele de la 60 ani și peste vor participa într-un workshop de 6 zile, în cadrul căruia vor fi oferite ore de sport, de marketing, de dicție, completate cu cele de muzică.

4. A.O. „Adăpost și Alinare”, mun. Ungheni, își dorește promovarea Centrului de zi pentru vârstnici, organizarea activităților culturale, interculturale, de recreere și socializare pentru 30 de persoane vârstnice din municipiul Ungheni, în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora.

5. A.O. „Alianța între Generații”, r-nul Fălești, își propune crearea tarafului seniorilor de muzică populară și lăutărească și prezentarea a 10 concerte în fața publicului din cadrul Cluburilor seniorilor din 10 localități.

6. A.O. „Baxani – Baștina” din s. Baxani, r-ul Soroca, își dorește  instruirea a 40 de vârstnici în utilizarea tehnologiilor informaționale din satul Baxani, r-nul Soroca.

7. A.O. „Femei Implicate” din or. Drochia are ca obiectiv elaborarea a 6 strategii de dezvoltare locală, în șase localități, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale și amenajarea unui parc pentru vârstnici.

8. A.O. „Afina” din mun. Bălți își propune instruirea și ghidarea a 40 de vârstnicilor în utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, adaptând programele de instruire la nevoile și capacitățile specifice persoanelor în etate, cât și facilitarea comunicării între generații.

Adițional, vor mai fi finanțate câteva organizații necomerciale de către „Centrul de Caritate pentru Refugiați”, despre care va fi anunțat ulterior.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția VIII a Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, în luna februarie curentă. Durata implementării proiectelor este de 6 luni, iar suma totală oferită spre finanţare este de 1 000 000 lei, acordată din bugetul de stat.

Sursa foto: social.gov.md