Au fost aprobate regulamentele de organizare a admiterii în colegii și școli profesionale
Colegiul Ministerului Educației a aprobat pe data de 9 iunie, Regulamentele de organizare şi desfăşurare a admiterii în colegii și școli profesionale.
Potrivit regulamentului de admitere în colegii, 30 la sută din numărul total de locuri sunt rezervate pentru candidaţii din mun. Chişinău şi Bălţi, celelalte 70 la sută din locuri fiind destinate candidaţilor din celelalte localități ale țării. În același timp, 15 la sută din numărul total de locuri din colegii (la fiecare specialitate), prevăzute în planul de admitere cu finanţare bugetară, vor fi repartizate candidaților din categorii defavorizate. Înscrierea candidaţilor la această categorie se va efectua la solicitarea candidaților, în urma prezentării actelor confirmative.
La concursul de admitere în colegii se pot înscrie cetăţenii R. Moldova, absolvenți de gimnaziu, de liceu, ai școlilor profesionale, ai școlii medii generale.
Candidații au dreptul să participe la concursul de admitere concomitent la trei specialități în cadrul aceleiași instituții de învățământ profesional tehnic postsecundar, dar pot fi înmatriculați numai la o singură specialitate, dintre cele pentru care au optat.
Regulamentul de admitere în școlile profesionale prevede că la concurs se pot înscrie: absolvenții de gimnaziu; absolvenții de liceu, absolvenții școlii medii generale.
La programele de instruire pentru învățământul dual din școlile profesionale se pot înscrie absolvenţii gimnaziilor, şcolilor medii generale şi liceelor care au atins vârsta de 18 ani.
Totodată, regulamentul prevede că în școlile profesionale sunt înmatriculaţi în afara concursului: copiii rămași fără ocrotire părintească; copiii cu dizabilitate severă, accentuată și medie; copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale; copiii ai căror unul dintre părinţi este cu dizabilitate severă; copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl; copiii proveniți din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinerea părinţilor; candidații care, la cererea de înscriere la concurs, vor anexa recomandarea agentului economic de confirmare a asigurării locului de practică și a angajării în câmpul muncii; absolvenţii şcolilor cu predare în limba română din localităţile de Est ale R. Moldova şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei; copiii de etnie romă; tinerii care au urmat serviciul militar în termen. La programele de formare profesională suprasolicitate, pentru categoriile vulnerabile vor fi rezervate 15% din numărul total de locuri cu finanțare bugetară. Candidații din categoriile nominalizate pot participa concomitent la concursul general de admitere.
Actualmente în R. Moldova activează 45 de colegii și 59 de școli profesionale.