Astăzi este marcată Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. 1 mai – zi liberă
Astăzi R. Moldova, de rând cu alte peste 80 de țări, marchează Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii – sărbătoare de celebrare a muncitorilor din întreaga lume. Data de 1 mai este inclusă în categoria zilelor libere legale.
Cum a luat apărut sărbătoarea
Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine, înregistrându-se morți și răniți, atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor.
Decizia de sărbătorire a zilei de 1 mai a fost luată în 1889, de Congresul Internaționalei Socialiste, desfășurat la Paris. Reprezentanții partidelor socialiste și muncitorești reuniți în capitala Franței au hotărât organizarea anuală, începând cu 1 mai 1890, a unei manifestații muncitorești, în amintirea victimelor căzute la Chicago în timpul grevei din mai 1886.
De-a lungul timpului, ziua de 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii. În unele țării, precum Australia, Elveția și Statele Unite, 1 mai nu este o sărbătoare oficială.
Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără R. Moldova, România, Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.