Principală  —  IMPORTANTE   —   ASP consideră eronate informațiile deputatului…

ASP consideră eronate informațiile deputatului Slusari privind majorările nejustificate ale tarifelor la servicii: în general, majorarea se atestă la serviciile de urgență

sursa: ASP

Procedura de contractare a liniei de credit s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, spun reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP), după ce vicepreședintele Parlamentului dizolvat Alexandru Slusari a declarat că ASP a împrumutat fără acordul Guvernului sute de milioane de lei.

„Acceptul privind creditare s-a examinat şi aprobat de Cancelaria de Stat și Consiliul ASP, membrii căruia sunt secretarul general al Guvernului, ministrul finanțelor, ministrul justiției, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, precum și reprezentatul societăţii civile”, menționează reprezentanții agenției.

Potrivit ASP, împrumuturile au fost atrase în vederea exercitării de agenție a funcţiei de ghişeu unic pentru serviciile publice și pentru crearea rețelei de Centre multifuncționale de prestare a serviciilor publice, în raioanele R.Moldova.

Potrivit deputatului Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari, instituția refuză să ofere informații „despre sumele exacte ale creditelor, bunurile gajate și despre riscul trecerii datoriilor în contul bugetului de stat”.

Reprezentanții agenției susțin că au transmis parlamentarului toate informațiile solicitate, dar în același timp spun că „ASP nu-și poate asuma responsabilitatea oferirii accesului la informațiile care cad sub incidența clauzelor de confidențialitate față de terți. Contractele încheiate cu instituțiile bancare reprezintă informație confidențială și poate fi oferită persoanelor terțe doar cu acordul băncilor comerciale”.

Deputatul Alexandru Slusari spune că majorările tarifelor la unele servicii, prestate de ASP, nu sunt justificate, în timp ce ASP susține că „s-au majorat tarifele la unele servicii, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază prestate. În general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență. Tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat”.

Metodologia de calculare a tarifelor la serviciile prestate, Nomenclatorul serviciilor și tarifele acestora, dar și categoriile serviciilor prestate de ASP au fost aprobate de Guvernul Chicu pe data de 22 decembrie 2020.

Proiectul hotărârii a fost elaborat de Cancelaria de Stat în comun cu ASP