Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ASP anunță noi modificări privind…

ASP anunță noi modificări privind examenul teoretic de obținere a permisului de conducere 

Foto: playtech.ro

Începând cu 1 iulie 2024, Agenția Servicii Publice (ASP) anunță modificări privind susținerea examenului teoretic de obținere a dreptului de a conduce vehicule. Vor fi introduse întrebări noi cu privire la siguranța rutieră, protecția antiincendiară sau comportamentul conducătorilor auto față de bicicliști, precizează ASP într-un comunicat de presă. 

Instituția anunță că setul de întrebări va conține 1258 de întrebări în loc de 940. Procedura de desfășurare a examenului și numărul de itemi din chestionar nu vor suferi schimbări. 

Testarea probei teoretice se va desfășura în felul următor: 

  1. Pentru categoriile A, B, H ( subcategoriile AM, A1, A2, B1) chestionarul de examinare va fi alcătuit din 24 de itemi, iar pentru a obține calificativul „Admis” candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de itemi. Timpul rezervat este de 30 de minute.
  2. Pentru categoriile BE, C, CE, D, F ( și subcategoriile C1, C1E, D1, D1E) chestionarul de examinare va fi alcătuit din 30 de itemi, iar pentru a obține calificativul „Admis” candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 27 de itemi. Timpul rezervat este de 38 de minute. 
  3. Pentru categoriile CE, D, CE ( și subcategoriile D1, C1E, D1) chestionarul de examinare va fi alcătuit din 36 de itemi, iar pentru a obține calificativul „Admis” candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 32 de itemi. Timpul rezervat este de 45 de minute.

În ceea ce privește practica internațională pentru susținerea probei teoretice, examenul are loc în felul următor: 

  • În Franța, chestionarul conține 40 de întrebări (pentru admitere trebuie să fie corecte 35).
  • În Spania, chestionarul include 30 de întrebări (pentru admitere trebuie să fie corecte 27).
  • În România, chestionarul conține  26 de întrebări ( dintre care pentru admitere trebuie să fie corecte minim 22). 
  • În Statele Unite ale Americii,  chestionarul conține 20 de întrebări (iar pentru admitere trebuie să fie corecte cel puțin 14) .

Materialul didactic „Întrebări pentru susținerea examenului teoretic în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule”, actualizat cu noile întrebări, este deja utilizat de către instituțiile de formare a conducătorilor de vehicule (școli auto). Materialul actualizat poate fi consultat aici

Conform comunicatului de presă emis de ASP, modificarea materialului didactic „Întrebări pentru susținerea examenului teoretic în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule”, aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, s-a făcut în contextul transpunerii prevederilor Directivei Comisiei Europene 2006/126/CE și adoptării standardelor moldovenești din domeniul respectiv la cerințele europene. 

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG