Asociația Promo-LEX lansează un protest de solidaritate online: „Accesul liber și necondiționat în regiunea transnistreană, continuă să fie interzis pentru membrii asociației”
Asociația Promo-LEX lansează vineri, 16 aprilie, un protest de solidaritate online prin intermediul căruia solicită repetat autorităților R. Moldova, subiecților din formatul de negocieri 5+2, precum și misiunilor diplomatice, să depună eforturi suplimentare în vederea protecției și accesului liber al apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului.
Reprezentanții asociației Promo-LEX susțin că, până în prezent, accesul liber și necondiționat în regiunea transnistreană, continuă să fie interzis pentru membrii asociației.
„La 17 aprilie 2015, „KGB-ul” de la Tiraspol (pretinsul minister de securitate de la Tiraspol) a publicat o declarație prin care a anunțat despre faptul pornirii unei „anchete penale” împotriva membrilor Asociației Promo-LEX și aplicarea împotriva acestora a „măsurilor speciale de investigații”. Drept consecință, până în prezent, accesul liber și necondiționat în regiunea transnistreană, continuă să fie interzis pentru membrii Asociației Promo-LEX”, se arată într-o notă informativă a instituției.
Potrivit instituției, pe parcursul ultimilor șase ani, organizațiile societății civile naționale, dar și o serie de organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului, și-au exprimat îngrijorarea privind pretinsele „proceduri penale” inițiate de către „KGB-ul” local împotriva membrilor Promo-LEX.
„Acțiunile administrației de facto împiedică exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și desfășurarea activităților de monitorizare și apărare a drepturilor omului în stânga Nistrului. Mai mult, comportamentul abuziv al administrației de la Tiraspol s-a răsfrânt recent și împotriva altor organizații ale societății civile, inclusiv cele de mass-media.
Între timp, autoritățile R. Moldova au fost încurajate să întreprindă măsuri prompte în vederea asigurării accesului liber pentru organizațiile de drepturile omului în regiunea transnistreană, și desfășurarea activităților într-un mediu sigur și favorabil. Cu regret, situațiile produse în ultimii ani, demonstrează că spațiul societății civile este tot mai restrâns, iar organizațiile și grupurile de inițiativă sunt reduse la tăcere imediat de către administrația de facto a regiunii transnistrene„, se mai arată în nota informativă.
În luna decembrie a anului 2020, Asociația Promo-LEX a invitat societatea civilă la un protest online. Organizația a condamnat atunci încălcarea procedurilor de adoptare a legilor în Parlament și a solicitat respectarea statului de drept.