Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-numitul lider de la Tiraspol,…

Așa-numitul lider de la Tiraspol, după decesul lui Oleg Horjan: „Ancheta se desfășoară sub controlul meu. Toate versiunile sunt luate în calcul”

Sursa foto: novostipmr.com

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Aceștia au vorbit inclusiv despre decesul liderului comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, scrie presa din regiunea transnistreană.

„Ancheta se desfășoară sub controlul meu. Toate versiunile sunt luate în calcul. A fost colectat materialul, în baza căruia putem deja să ne pronunțăm asupra motivelor acestei infracțiuni. Vom rezolva această crimă, vom da numele infractorilor care au comis-o. Dacă va fi necesar, vom cere asistență juridică Ministerului de Interne al R. Moldova”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Conform Asociației Promo-LEX, Oleg Horjan „s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului”, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol. 

„Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale”, punctează Promo-LEX. 

Anterior, așa-numitul Comitet de Investigații de la Tiraspol a venit cu primele declarații în legătură cu decesul liderului comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, anunțând că a fost inițiată o cauză penală. Potrivit lor, ar putea fi vorba despre un „omor cu scop de tâlhărie”.

În 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de către pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană la o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, în Penitenciarul Hlinaia, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 2 iunie 2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.

În 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova (CSJ) a constatat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege, anunța Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.

Pe 23 iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,„Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)

În decembrie 2022, Oleg Horjan a fost eliberat din detenția ilegală. Informația a fost confirmată atunci pentru Ziarul de Gardă de către Pavel Cazacu, avocat la Asociația Promo-LEX.