Arenda pădurilor a fost interzisă!
Guvernul a aprobat ieri o Hotărâre de Guvern, elaborată de Ministerul Mediului, prin care a fost modificat Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărie cinegetică şi/sau recreere. Scopul primordial al modificărilor adoptate azi constă în interzicerea pe viitor a arendei pădurilor, pentru a evita însuşirea de hectare întregi din patrimoniul forestier al R. Moldova.
„Arendarea terenurilor forestiere a fost permisă odată cu adoptarea la 20 februarie 2008 a Hotărârii de Guvernului nr. 187, care instituia mecanismul legal de obţinere a pădurilor. Însă, în loc să contribuie la menţinerea, conservarea şi dezvoltarea fondului forestier, a faunei cinegetice, precum şi obţinerea profitului, se pare că doar ultimul obiectiv a fost determinant pentru unii agenţi economici.
Astfel, R. Moldva a pierdut din gestiunea sa mii de hectare de pădure valoroasă, majoritatea acestora fiind distruse de intervenţii antropice barbare — construirea caselor multietajate, beciurilor, piscinelor, gardurilor din beton, drumurilor asfaltate şi chiar a stadioanelor. Din păcate, multe dintre aceste daune sunt iremediabile, iar prejudiciul adus nu va putea fi recuperat curând.
Actualmente, între Agenţia „Moldsilva” şi beneficiari rămân în vigoare peste 650 de contracte de arendă pe o suprafaţă totală de aproape 7000 de hectare, însă procesul de reziliere prin acţiuni în justiţie şi de comun acord al părţilor continuă — din cele 842 de contracte încheiate în perioada 2008—2015, aproape 200 de contracte au fost deja reziliate. Această tendinţă degresivă este continuată şi va căpăta noi viteze în viitorul apropiat. Împreună cu interzicerea categorică a încheierii noilor contracte, aceste acţiuni vor duce la revenirea pădurilor în gestiunea exclusivă a statului şi în beneficiul tuturor cetăţenilor.
Alt scop urmărit prin promovarea acestei Hotărâri de Guvern îl reprezintă interzicerea expresă a transmiterii dreptului de arendă în scop de recreere către alte persoane fizice sau juridice, indiferent de forma organizatorico-juridică. Prin această prevedere vom evita „vânzarea” pădurilor prin concesiunea drepturilor de folosinţă. Ministerul Mediului va controla respectarea acestei modificări extrem de riguros, căci dezmăţul şi delăsarea unor arendaşi nu mai pot fi tolerate!
La fel de importantă este majorarea de circa 5 ori a preţului arendei forestiere, astfel încât plata pe termen de un an pentru un hectar de terenuri forestiere va constitui 19092,37 lei. Prin această creștere statul îşi estimează la justa valoare una dintre cele mai preţioase resurse: „aurul verde”. Ministerul Mediului consideră că majorarea prețului va contribui la dezagrearea arendării terenurilor forestiere și va ajuta la scăderea numărului contractelor de arendă, mai ales că restanţele arendatorilor la bugetul de stat deja au depăşit suma de peste 12 milioane de lei.
Prevederile din Hotărârea de Guvern adoptată ieri (interzicerea arendei pădurilor, creșterea prețurilor pentru arenda existentă şi interdicţia de concesionare a dreptului de arendă către alte persoane) fac parte, alături de alte acţiuni (cum ar fi, interzicerea exportului de lemn brut sau creşterea suprafeţelor împădurite) din programul Ministerului Mediului îndreptat spre consolidarea şi dezvoltarea fondului forestier. Alte iniţiative imperioase vor fi promovate în cel mai scurt timp”, susțin reprezentanții Ministerului Mediului.
Amintim că, într-un interviu anterior pentru ZdG, Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a declarat că:
„În 2008, în penultimul an de guvernare a familiei Voronin, a fost adoptată o hotărâre de Guvern cu privire la arenda forestieră. Din 1991 până în 2008, nu a fost permisă arenda. Respectiv, acest spațiu public a fost impenetrabil. Când s-a permis arenda, prin acea hotărâre de Guvern, s-a adus un prejudiciu fără precedent, care nu poate fi măsurat în bani. Acum, noi încercăm să facem modificări în acest sens, dar reuşim cu greu. Simţim presiuni, pentru că au fost înregistrate 900 de contracte de arendă de la 1 ha până la câteva sute de hectare. Evident, cei care au arendat și-au ales terenuri de păduri sănătoase, la drum, cu multă floră și la prețuri mici. Acum, prin hotărârea care a ajuns la Guvern și pe care urmează s-o aprobăm în vreo două săptămâni, urmează să interzicem total arenda și să reglementăm relațiile cu cei 600 de contractanţi care au mai rămas… Primul lucru, cel mai important, și vreau să audă asta cei care au contracte: am prevăzut majorarea de cinci ori a arendei forestiere, de la 4 la 20 de mii de lei pe an. Este consistent, din punctul nostru de vedere, și este descurajant pentru cei care, pur și simplu, vor să parcurgă acest spațiu public. Între timp, pe aproximativ 10% din cele 600 de contracte pe care le avem s-a reușit să se edifice construcții. Unele respectă legea, iar altele o încalcă. Cei care respectă legea procedează în felul următor: şi-au pus un foișor sau, pur și simplu, şi-au luat pătura și au mers la odihnă. Gardul trebuie să fie din plasă, transparent. Nu este permisă îngrădirea unor suprafețe întinse, lăsând loc animalelor să treacă pe acolo. De obicei, însă, lucrurile arată diferit, și noi am găsit astfel de lucruri. Personal voi face un efort pentru a mai ieși în pădure, or, dacă nu te implici personal, lucrurile văzute din biroul unui ministru arată bine și foarte bine. În pădurea de la Durlești și în cea de lângă Ialoveni sunt cele mai mari probleme. Am calculat că există câteva zeci, până la 100 de case în zonele forestiere luate în arendă, edificate, ilegal, din beton”.