„Ar pune capăt infinitelor discuții inutile”. AȘM susține inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor R. Moldova a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”
Academia de Științe a Moldovei (AȘM) anunță marți, 28 februarie, că susține inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor R. Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”.
Poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă, menționează instituția.
„Readucerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.
Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea acestui adevăr științific despre limba română. În cadrul Academiei de Științe au fost organizate diverse manifestări, inclusiv tradiționalele lecturi academice anuale cu prilejul Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română” în ziua de 31 august. Poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă”, arată un comunicat al AȘM.
Expresia „limba moldovenească” ar urma să fie substituită cu cuvintele „limba română” în textul legilor din R. Moldova. Totodată, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, în cazul în care se referă la limba de stat a R. Moldova, vor fi înlocuite cu „limba română”.
Modificările sunt incluse în proiectul de lege pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curţii Constituționale, elaborat de mai mulți deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și care a fost înregistrat în Parlament la 24 februarie.
Astfel, dacă va fi aprobat proiectul de lege, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor, în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituția R. Moldova.
În plus, potrivit documentului, sărbătoarea națională din 31 august va fi modificată din „Limba noastră” în „Limba română”.
Articolul 13 al Constituției prevede că „limba de stat a R. Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”.
Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională (CC) a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Atunci, Curtea a reţinut că „Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate”. Astfel, Curtea a decis că denumirea limbii de stat indicată în Declarația de Independență – limba română, prevalează asupra denumirii de „limba moldovenească”, indicată în articolul 13 din Constituție.
Și în 2013, atunci când Curtea Constituțională examina acest subiect, Academia de Ştiinţe a Moldovei a susținut că limba de stat (oficială) a R. Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.