Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproximativ 360 de școli și-au…

Aproximativ 360 de școli și-au sistat activitatea din cauza condițiilor meteorologice, anunță MEC

Sursa: Ion Ceban/Facebook

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că luni, 27 noiembrie, din cauza condițiilor meteorologice din data de 26 noiembrie, 361 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal și-au suspendat activitatea, în urma deciziilor adoptate de autoritățile publice locale.

Cele mai multe dintre acestea – 151, sunt din municipiul Chișinău. La Anenii Noi au rămas închise astăzi 27 de școli, Basarabeasca – 8, Cahul – 9, Cantemir – 16, Căușeni – 19, Cimișlia – 3, Criuleni – 5, Dubăsari – 5, Hâncești – 2, Ialoveni – 10, Leova – 13, Orhei – 5, Rezina -10, Ștefan Vodă – 26, Taraclia – 17, Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia – 35. 

Alte 20 de școli desfășoară lecțiile în regim online. În același timp, în cinci școli procesul didactic s-a desfășurat în format mixt, dat fiind faptul că unii elevi nu au avut posibilitatea de a se deplasa cu transportul școlar, aceștia fiind conectați la ore online, menționează reprezentanții MEC.

În total, în instituțiile care și-au sistat astăzi activitatea studiază un număr de peste 150 de mii de copii. Alți 3 866 de copii au participat online la procesul educațional.

Modul și orarul recuperării orelor va fi decis de organele locale/municipale de specialitate în comun cu administrația instituțiilor de învățământ. 

În total, în Republica Moldova activează 1 203 instituții de învățământ general. 

„Ministerul Educației și Cercetării va monitoriza activitatea instituțiilor în următoarele zile și va veni cu informații suplimentare”, notează sursa citată.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova (SHS) a anunțat că până luni, la ora 13:00, se menține valabil codul galben de vânt puternic pe întreg teritoriu țării. În intervalul de timp, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Anterior, meteorologii anunțaseră cod portocaliu în sudul și centrul R. Moldova, până la sfârșitul zilei de duminică. SHS a avertizat că urmau precipitații puternice (25-45 l/m2), predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, și intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 18-23 m/s. „Izolat se vor forma depuneri de lapoviță, pe drumuri ghețuș și va viscoli”, anunțau meteorologii la început de weekend.

În regiunea de nord a fost cod galben. „Se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s, precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, izolat puternice (15-25 l/m2). Izolat se vor forma depuneri de lapoviță”, potrivit datelor SHS.