Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aprobat de Guvern. Toți copiii…

Aprobat de Guvern. Toți copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară de 1 000 de lei

Imagine-simbol: Agora.md

Cabinetul de miniștri a aprobat joi, 1 septembrie, modificarea Legii cu privire la prestațiile sociale pentru copii.

Astfel, conform ajustărilor legislative propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, toți copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia, începând cu 1 octombrie 2022, de o indemnizație lunară de o mie de lei, indiferent dacă părinții acestora au statut de persoană asigurată sau neasigurată.

Astfel, persoanele asigurate social vor obține o indemnizație lunară în valoare de o mie de lei, până când copiii lor vor atinge vârsta de 2 ani, suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului pe care o primesc în prezent. În cazul persoanelor neasigurate, indemnizația lunară acordată până la vârsta de 2 ani a copilului se va majora cu 260 de lei, de la 740 la 1000 de lei.

Pentru implementarea proiectului, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în cuantum de circa 76 de milioane de lei. Potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul curent, peste 63 de mii de persoane vor beneficia de aceste prestații sociale.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că joi, 1 septembrie, au intrat în vigoare unele modificări legislative privind acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.

Totodată, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Astfel, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.