Aproape 9 mii de solicitări de a învăța limba română, recepționate de Ministerul Educației. În care localități au fost depuse cele mai multe cereri
Peste 8 900 de persoane s-au înscris la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Cele mai multe cereri – peste 3 500 au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1 400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, circa 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia.
Cursurile de limbă română sunt destinate inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Aceștia vor frecventa cursurile gratuit, toate cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul de stat.
Listele de beneficiari, locațiile unde vor fi organizate cursurile, dar și orarul desfășurării acestora, vor fi anunțate de Ministerul Educației și Cercetării după procesarea tuturor datelor.
În anul 2023, autoritățile preconizează să fie instruite circa 2,5 mii de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general și circa 4 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, arte, administrație publică centrală și locală etc), inclusiv refugiați din Ucraina.
Cursurile vor fi organizate atât cu prezență fizică cât și online, în mai multe regiuni din Republica Moldova, care vor fi stabilite conform cererilor depuse de solicitanți.
La finalul cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.
Înscrierea la cursuri a fost deschisă în perioada 5-26 mai 2023 prin completarea unui formular online.
Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025. Costul total al programului este de 30 de milioane de lei.