API va oferi anual „Premiul Tudor Iașcenco”
Asociația Presei Independente (API), începând cu anul 2021, va oferi „Premiul Tudor Iașcenco” în memoria cunoscutului jurnalist Tudor Iașcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API. Premiul va fi oferit anual unuia dintre cei mai buni jurnaliști din țară care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale, informează API.
Potrivit sursei citate, în februarie 2016, Tudor Iașcenco, președintele de atunci al Asociației Presei Independente, a oferit pentru prima dată un premiu personal, pe care l-a numit „Curaj + Demnitate = Reputaţie”, iar în anii următori a devenit tradiție ca președintele API să ofere un premiu special unuia din cei mai curajoși jurnaliști din țară.
După decesul lui Tudor Iașcenco, Consiliul de Administrare al API a decis să redenumească premiul „Curaj + Demnitate = Reputaţie” în „Premiul Tudor Iașcenco”. Acest premiu va fi înmânat anual în cadrul Zilelor Libertății Presei unui jurnalist sau unei jurnaliste din R. Moldova care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale, decizia privind laureatul sau laureata urmând să fie luată de Consiliul de Administrare al API.
Jurnalistul Tudor Iașcenco s-a stins din viață vineri, 26 martie, la vârsta de 73 de ani, fiind răpus de noul coronavirus.
Conform profilului realizat de API, Tudor Iașcenco s-a născut la 9 iunie 1948. În 1974 a absolvit Facultatea Filologie, secţia Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” – unul din primele ziare independente din R. Moldova. A fost un jurnalist de vocație, devotat valorilor profesiei care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate, un activist anticorupție și unul din cei mai buni jurnaliști de investigație din țara noastră. Este autor şi co-autor a 12 culegeri de publicistică, povestiri documentare, autor și realizator al conceptului şi culegerii de interviuri „30 de întrebări de-acasă” și al culegerii „Mugurii inspirației”.
În anul 1997, Tudor Iașcenco, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, au fondat Asociația Presei Independente (API) și a fost președintele API pe durata mai multor mandate. A fost membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din R. Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.