Apelul premierului interimar către cetățenii R. Moldova din diasporă, cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a venit marți cu un apel către cetățenii R. Moldova din diasporă în legătură cu procesul organizatoric privind votul în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
În contextul în care deocamdată nu au fost stabilite costurile totale pentru organizarea secțiilor de votare peste hotarele țării, dar și „luând în considerare dificultățile de ordin financiar cu care se confruntă R. Moldova”, premierul interimar a menționat că „ar aprecia enorm de mult voluntariatul membrilor birourilor secțiilor de votare, lucru care urmează a fi exclusiv benevol” și a venit cu un apel în acest sens către cetățenii din diasporă.
„Profit, din nou, de această ocazie pentru a face un apel public către membrii diasporei: Rugăm să ajutați autoritățile, ambasadele din țările de reședință și din țările de acreditare pentru a completa componența birourilor electorale. În unele state, vom avea nevoie de voluntari care ne vor ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Mulțumesc și pe această cale tuturor membrilor diasporei care au asigurat buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.
Totodată, fac un apel către diasporă, luând în considerare și dificultățile de ordin financiar cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală, am aprecia enorm de mult voluntariatul membrilor birourilor secțiilor de votare, lucru care urmează a fi exclusiv benevol. Membrii diasporei care se vor înscrie pentru a deveni membri ai secțiilor de votare, a birourilor electorale, am aprecia enorm de mult dacă dânșii vor accepta să facă acest lucru pe principii benevole” este apelul lui Aureliu Ciocoi, către diasporă.
Potrivit ministrului în exercițiu al Afacerilor Externe – premierul interimar Aureliu Ciocoi, bugetul inițial calculat de MAEIE pentru asigurarea alegerilor peste hotare se evaluează la ora actuală la 5,5 milioane lei.
„Această cifră a fost comunicată CEC și cuprinde numărul orientativ de secții de votare discutat inițial cu CEC. În această ordine de idei, dacă numărul secțiilor de votare care urmează a fi aprobat de CEC va crește, va fi necesar să se reevalueze impactul financiar, precum și impactul asupra logisticii organizării și gestionării acestor secții. În momentul formulării avizului final, potrivit Codului Electoral, Ministerul va reflecta toate elementele, inclusiv cel financiar și cel logistic”, a mai declarat Aureliu Ciocoi.
În contextul votului în străinătate, ministerul de Externe consideră necesar a lua în calcul posibilitatea dublării numărului secțiilor de votare acolo unde, la ultimele alegeri, au votat peste 5 mii persoane, unde s-a extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde s-au epuizat înainte de închiderea secțiilor de votare buletinele de vot.
„Sistematizând informația pe care MAEIE a primit-o de la ambasade și oficiile consulare, am propus astăzi, printr-un demers adresat președintelui CEC, deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare. În procesul examinării propunerilor menționate, ministerul a consultat unele organizații non-guvernamentale și formatori de opinie din țară și de peste hotare. Decizia finală aparține în exclusivitate CEC, singura autoritate care poate lua decizii în acest sens”, a mai menționat premierul interimar.
Președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că până la 5 iunie se va decide organizarea și formarea secțiilor de votare.
Termenul limită pentru înregistrarea în prealabil, pentru alegerile parlamentare anticipate, este 26 mai. Până acum, 93 de mii de cetățeni s-au înregistrat pe site-ul CEC-ului.
La scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020, cetățenii R. Moldova din diasporă s-au prezentat într-un număr record la urnele de vot, mai exact 263 177 de alegători.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.