Apă-Canal Chișinău anunță intensificarea controalelor inopinate ale locurilor de consum: „Cei care vor admite ilegalități riscă să fie deconectați”
S.A. „Apă-Canal Chișinău” anunță că intensifică controalele inopinate ale locurilor de consum, fie consumatori casnici, fie agenți economici, în scopul depistării și identificării încălcărilor în evidența serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, conectărilor neautorizate, consumurilor frauduloase, lipsei contractelor și violării sigiliilor.
În acest sens, „Apă-Canal Chișinău” „atenționează” toți consumatorii „să acorde accesul angajaților furnizorului de apă pentru a efectua controalele respective”.
„Angajații furnizorului de apă intensifică controalele inopinate ale locurilor de consum, fie consumatori casnici, fie agenți economici. Astfel, au fost reluate controalele inopinate, dar și ordinare, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi. Prin urmare, administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău”, atenționează toți clienții să acorde accesul angajaților furnizorului de apă pentru a efectua controalele respective.
Specialiștii furnizorului de apă, vor verifica toate locurile de consum din raza mun. Chișinău, inclusiv din suburbii, în scopul depistării și identificării încălcărilor în evidența serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, conectărilor neautorizate, consumurilor frauduloase, lipsei contractelor, violării sigiliilor etc”, anunță S.A. „Apă-Canal Chișinău”.
Totodată, reprezentanții furnizorului de apă îndemnă cetățenii să apeleze la numerele de telefon: 022-256-666, 022-857-77, sau să scrie pe adresa de e-mail: acc@acc.md, în cazul în care cunosc „careva acțiuni ilegale comise de anumiți consumatori”.
Administrația „Apă-Canal Chișinău” susține că va intensifica și controalele agenților economici. Aceștia „vor fi verificați non-stop”, în scopul „prevenirii și reducerii poluării apei şi mediului”.
„În scopul prevenirii și reducerii deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare, furnizorul de apă va intensifica și controalele agenților economici, care vor fi verificați non-stop. În cazul depistării încălcărilor prevederilor legale ce ţin de poluarea apei şi mediului, aceștia riscă să fie sistați de la serviciile publice de apă și canalizare.
De asemenea, furnizorul municipal de apă, face un apel reiterat către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru întru neadmiterea deversării apelor uzate cu concentrații majorate (CMA) de poluanți. Acest lucru este necesar pentru a evita suspendarea contractelor, dar și în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, punând în pericol buna funcționare a Stației de epurare”, mai anunță reprezentanții „Apă-Canal Chișinău”.
„Premier Energyˮ SRL a anunțat că mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică începând cu 26 ianuarie 2023. Decizia a fost luată din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău. Potrivit „Premier Energyˮ, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.
Directoarea generală a S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Irina Gutnic, a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin deconectarea punctelor de consum va fi „afectată întreaga activitate a operatorului”, iar acest lucru va avea „impact asupra distribuției apei în municipiului Chișinău”.
Irina Gutnic a menționat că „unica soluție de suport ar fi ca să intervină și Guvernul în această situație excepțională” și a anunțat că reprezentanții întreprinderii încearcă să se convoace într-o ședință extraordinar cu membrii Guvernului, „pentru a identifica soluții pentru depășirea situației financiare”.
În aceeași zi, „Premier Energyˮ SRL a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, iar prim-ministra Natalia Gavrilița a dispus efectuarea unui control amănunțit la „Apă Canal Chișinău”: „Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia „Apă Canal Chișinău” din subordinea Primăriei municipiului Chişinău și cauzele formării datoriilor”.
Începând cu 13 ianuarie 2023, consumatorii casnici din municipiul Chișinău vor achita în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plăteau anterior.
Astfel, consumatorii casnici din capitală vor plăti 11,12 lei/m3 pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă și 4,18 lei/m3 pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate prestat de S.A. „Apă-Canal Chișinău”.