Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSP anunță rezultatele de laborator…

ANSP anunță rezultatele de laborator în contextul incidentului de la stația de pompare din orașul Tighina

Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță vineri, 28 iunie, că în probele de apă prelevate în ultimele săptămâni din râul Nistru nu au fost înregistrate devieri ale parametrilor, asociate avariei care s-a produs la stația de pompare din orașul Tighina și presupuselor deversări ale sistemului de canalizare în râu.

Astfel, conform unui comunicat de presă emis de ANSP, de către specialiștii Centrului de Sănătate Publică (CSP) Căușeni al ANSP, au fost efectuate examinări suplimentare ale calității apei la parametrii microbiologici și chimici.

Evaluarea rezultatelor conform rapoartelor de încercări de laborator emise din punctele de colectare ale localităților din preajma râului Nistru (Talmaza, Cioburci, Răscăeții-Noi, Olănești, Tudora, Palanca) indică corespunderea probelor de apă conform cerințelor de calitate, fiind atribuită categoria II.

Potrivit unei dispoziției a Ministerului Sănătății, săptămânal, în raion Bender se monitorizează calitatea apei la indicatorii microbiologici din râul Nistru, inclusiv cu investigații la prezența vibrionului holerei și cazurile de boli diareice acute înregistrate în rândul populației. Pe parcursul ultimelor săptămâni, au fost prelevate șase probe de apă pentru investigații la holeră și enterobacterii patogene, toate rezultatele de laborator fiind negative.

La inițiativa CSP Căușeni, a fost convocată ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică a raionului Ștefan Vodă, fiind înaintate propuneri și recomandări pentru populație în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, a cazurilor de boli diareice acute și a altor maladii transmisibile. Totodată, în localități sunt organizate discuții inclusiv cu pescarii, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement din preajma râului Nistru despre eventualele riscuri de îmbolnăvire de BDA și alte maladii infecțioase în timpul scăldatului, utilizării peștelui neprelucrat termic, irigării legumelor și utilizării acestora, sau adăpării animalelor din apele râului.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu a anunțat la 20 iunie că Ministerul Mediului a solicitat de urgență verificarea și examinarea probelor din mai multe zone ale fluviului și că avaria ar fi fost înlăturată.

„În contextul informațiilor apărute în presă cu privire la presupusele deversări ale sistemului de canalizare a orașului Bender în râul Nistru, Ministerul Mediului a solicitat de urgență laboratorului Agenției de Mediu să preleveze și examineze probe din mai multe zone ale fluviului, inclusiv în regiunea municipiului Tighina (Bender)”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Ministerul Mediului a informat atunci, totodată, că „avaria la sistemul de canalizare a orașului Bender a fost înlăturată de structurile orășenești, iar râul Nistru se consideră momentan a fi poluat pe sectorul din apropierea municipiului Bender”.

„Imediat ce vom avea și alte informații, le vom comunica neîntârziat publicului. Pentru a evita situațiile neplăcute, Ministerul Mediului solicită populației din zona adiacentă evitarea scăldatului în Nistru, precum și neadmiterea adăpatului animalelor în zona aval de Bender”, a declarat, în mediul online, Sergiu Lazarencu.

Totodată Biroul Politici de Reintegrare (BPR) a comunicat că „prin canalul de dialog stabilit a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, cu solicitarea de a furniza informații mai detaliate cu privire la circumstanțele acestui incident”.

BRP a mai declarat că „autoritățile competente din Republica Moldova sunt pregătite să acorde asistența corespunzătoare și în context s-a solicitat asigurarea accesului specialiștilor calificați pentru a desfășura măsurările și activitățile necesare întru a asigura protecția sănătății populației, respectarea normelor ecologice în vigoare și buna utilizare a resurselor acvatice”.