Angajaţii nodului feroviar Ocniţa au blocat circulaţia trenurilor marfare. Muncitorii spun că nu au primit salariile din luna noiembrie
Angajaţii nodului feroviar Ocniţa au blocat luni dimineață, în semn de protest, circulaţia trenurilor marfare care intră în ţară. Oamenii spun că nu au primit salariile din luna noiembrie, iar conducerea căilor ferate îi hrăneşte doar cu promisiuni.
În timpul protestului, un muncitor l-a contactat telefonic pe Adrian Onceanu, directorul întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), căruia i-a solicitat să meargă la Ocnița să discute cu muncitorii protestatari. În replică, Onceanu a spus că încearcă să rezolve problema salariilor.
Directorul gării din Ocniță a notificat, săptămâna trecută, directorul general al CFM că dacă nu achită datoria până luni, 22 februarie, atunci muncitorii vor bloca mersul trenurile.
Într-un răspuns, Onceanu le-a solicitat muncitorilor să se abțină de la proteste, spunând că încearcă să rezolve problema salariilor neachitate.
Angajaţii feroviari de la Ocniţa au ieşit la protest și la începutul lunii ianuarie curent.
Curtea de Conturi a constatat într-un audit pentru anii 2018-2019 că ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a gestionat neconform resursele financiare publice și patrimoniul public. Potrivit raportului audiat la 2 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, unele activități realizate nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează această întreprindere, iar sistemul de control intern managerial necesită a fi consolidat, pentru susținerea managementului în abordarea riscurilor de regularitate.
Astfel, neelaborarea, necoordonarea și neaprobarea corespunzătoare a unui nomenclator complex al serviciilor aferente altor activități operaționale prestate de „Calea Ferată a Moldovei” și a tarifelor aferente contravin exigențelor legale privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale, se menționează în Raport.
Totodată, nerealizarea pe deplin a măsurilor de dare în locațiune a încăperilor neutilizate a generat dispute și carențe compromise în valoare totală de 19 986,8 mii de lei, precum și a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de circa 3 793,9 mii de lei. Iar nerespectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale s-a soldat cu comercializarea neconformă a circa 66,6 mii tone de active circulante sub formă de materiale feroase și administrarea neconformă a investițiilor financiare pe termen lung în părți neafiliate în valoare de 15 411,6 mii lei.
Mai multe consecințe negative a avut și aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile. În același timp, neonorarea conformă a angajamentelor asumate de întreprindere a cauzat suportarea unor cheltuieli sub formă de penalități, iar monitorizarea necorespunzătoare a scopurilor în corelare cu resursele financiare necesare și rezultatele finale stabilite a condiționat efectuarea unor investiții în imobilizări necorporale în valoare totală de 17 534,7 mii lei, care nu se utilizează conform destinației și nu produc beneficii întreprinderii.