Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații implicați în combaterea pandemiei…

Angajații implicați în combaterea pandemiei pe perioada stării de urgență pot beneficia de spor de compensare, mărimea căruia va constitui un salariu de bază

Foto: World Health Organization in Moldova

Pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada stării de urgență, salariații pot beneficia de spor de compensare, în mărime de până la 100% din salariul de bază, în funcție de volumul de lucru și de nivelul de pregătire profesională a salariatului, se arată în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial au apărut modificările la Codul muncii, Legea salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar.

Categoriile de salariați implicați în prestarea muncii în condiții de risc sporit pentru sănătate în perioada stării de urgență, de asediu sau de război ori în perioada stării de urgență în sănătate publică se vor stabili de Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova sau, după caz, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Joi, 4 martie, Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Codului muncii, Legii salarizării și Legii salarizării în sectorul bugetar pentru a motiva salariații care muncesc în condiții cu risc sporit pentru sănătate.

Proiectul prevede că, pentru munca prestată în condiții cu risc sporit pentru sănătate, salariaților li se stabilesc sporuri de compensare, mărimea cărora va constitui cel puțin un salariu de bază.

Acestea se vor plăti pentru durata reală a muncii prestate în condiții cu risc sporit pentru sănătate, care va constitui perioada de combatere a pandemiei sau epidemiei.


Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii Platforma DA, Liviu Vovc și a fost votat de 83 de deputați.