Anchetă internă la o grădiniță din capitală, după acuzațiile de violență lansate de o mamă, într-un reportaj ZdG
După ce ZdG a redat istoria unei mame care a acuzat reprezentanții unei grădinițe din capitală că i-ar fi maltratat copilul, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS) anunță că s-a autosesizat și va cerceta cele întâmplate.
La 20 noiembrie, ZdG a scris despre un presupus caz de violență la grădinița nr.108 din sectorul Râșcani al capitalei. Daniel (nume schimbat, n.r.), un băiat de șase ani, i-a spus mamei despre faptul că educatoarea de muzică a instituției l-ar fi strâns de gât, ridicat, după care l-ar fi apucat și de cap, și de păr. Din acea zi, băiatul nu a mai mers la grădiniță. Administrația grădiniței a negat cele întâmplate și a refuzat să vorbească cu jurnaliștii de la ZdG. După ce informația a fost preluată și de alte portaluri de știri, la 26 noiembrie, aproape la o lună de la cele întâmplate, cei responsabili au anunțat că au inițiat desfășurarea unei anchete interne în scopul examinării faptelor expuse.
Printr-un comunicat de presă, DGETS anunță că i-a intervievat deja pe cei vizați în petiție: Tamara Fetco, directoarea grădiniței, Natalia Vîjîilă, educatoarea, Svetlana Pelin, educatoarea de muzică, precum și pe Daniel, dar și pe copiii care ar fi fost martori la cele întâmplate. DGETS nu oferă informații despre cele relatate de către directoare și cele două educatoare, ci doar despre rezultatele intervievării copiilor.
„Copiii martori, participanți la interviul semistructurat, nu au confirmat cele relatate de petiționar”, se arată în comunicatul emis de DGETS.
Totodată, DGETS precizează că presupusa victimă s-a prezentat doar la prima ședință a anchetei. Pentru ZdG, mama lui Daniel a menționat că a refuzat să meargă la ședința cu psihologul, din cauza că ar exista un conflict de interese.
„Surse din interiorul grădiniței ne-au comunicat că directoarea ar fi în relații mai apropiate cu psihologul și asta ar putea influența asupra elucidării celor întâmplate”, a declarat Ana, mama lui Daniel.
ZdG a încercat în mod repetat să ia legătura cu Tamara Fetco, directoarea grădiniței, dar nici de această dată directoarea nu a răspuns mesajului și apelurilor insistente ale redacției.
De această dată, telefonând de la un alt număr, Natalia Vîjîilă a răspuns la telefon. A menționat că nu are ce declara.
„Eu am declarat ce aveam de declarat în cadrul comisiei. Altceva nu am ce să adaug. Vă rog să nu mă mai deranjați. Vă rog să mă înțelegeți și pe mine”, a precizat Vîjîilă pentru ZdG.
În cadrul reportajului, Ala Revenco, mamă, dar și fondatoarea asociației „Părinți solidari”, declara că fenomenul violenței asupra copiilor în grădinițe este unul ascuns și subraportat.
„Din păcate, nu știm cât de dese sunt prezente actele de violență, fiindcă nu există o statistică sau, cel puțin, o statistică reală. Și asta pentru că nu putem să cunoaștem și să demonstrăm toate cazurile de violență, pentru că micuții nu întotdeauna sunt crezuți”, preciza Ala Revenco.
ZdG a încercat să găsească o statistică a cazurilor de violență reclamate în instituțiile de învățământ preșcolar, dar Ministerul Educației nu prezintă astfel de date.
ZdG a consulat site-ul Ministerului Educației și a identificat date despre cazurile de abuz asupra copiilor în instituțiile școlare. Astfel, în semestrul II al anului de studii 2020-2021 au fost raportate 3 595 de cazuri de violență asupra elevilor.
La 29 noiembrie, și Ministerul Educației a dat curs solicitării de informații pentru ZdG și a precizat că în statistica cazurilor de abuz asupra copiilor în instituțiile școlare se încadrează și cazurile de violență asupra preșcolarilor.
„Din numărul total de cazuri, categoria de vârstă a preșcolarilor are o pondere de mai puțin de 10%”.
Ministerul Educației recunoaște că, în instituțiile de educație timpurie, cazurile de abuz se mușamalizează sau se tolerează din mai multe considerente.
„Și doar când mass-media reflectă un caz grav de abuz asupra copilului, unele autorități locale se întreabă care este situația în instituțiile din subordine”, se arată în răspunsul Ministerului Educației către ZdG.
„Prevenirea și protecția copilului față de violență este o prioritate pentru Ministerul Educației”, se mai arată în răspunsul expediat către ZdG.
Puteți vedea întreaga anchetă aici: