Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amnesty International: Toalete în curtea…

Amnesty International: Toalete în curtea școlii, la mai puțin de 40 de km de Capitală. „Elevii nu au acces la hârtie igienică, săpun și apă. Mai mult decât atât, siguranța acestora este în pericol”

Organizația Amnesty International Moldova atenționează asupra faptului că multe școli din R. Moldova continuă să aibă toaletele în curte, fără să le fie asigurate condiții de igienă, siguranță și intimitate elevilor. În acest sens, a adus exemplul gimnaziului din satul Teleșeu, raionul Orhei, la mai puțin de 40 de km de Capitală.

„Anul 2023. Omenirea călătorește în spațiu. Roboții înlocuiesc oamenii la locul de muncă. Inteligența Artificială (AI) ocupă tot mai mult spațiu în viața cotidiană. În acest timp, sute de elevi din Republica Moldova nu au toaletă în instituția de învățământ și merg la toaleta improvizată din curtea școlii, ceea ce este o încălcare gravă a drepturilor copiilor la sănătate!


Se întâmplă și la gimnaziul din satul Teleșeu, raionul Orhei, la mai puțin de 40 de km de Capitală. De-i frig, de plouă, de bate vântul, cei aproximativ o sută de elevi sunt nevoiți să utilizeze toaleta din curtea școlii, care arată mai mult a clădire abandonată. Nu ar părea o problemă atât de mare, dacă ar fi asigurate condițiile de igienă și sanitație.

Toaletă în curtea școlii. Sursa: Amnesty International Moldova


Dar, ceea ce vedem din fotografii este oribil. Elevii nu au acces la hârtie igienică, săpun și apă. Mai mult decât atât, siguranța acestora este în pericol. Iar despre intimitate – nici vorbă”, se arată în mesajul organizației.

Toaletă în curtea școlii. Sursa: Amnesty International Moldova


Amnesty International Moldova anunță că va continua să monitorizeze soluționarea problemei școlilor cu toaletele în curte sau neconforme. „Dacă ești elev sau părinte și toaleta din școală arată oribil, te rugăm să ne expediezi, anonim, fotografii sau video, iar noi te vom ajuta să schimbi situația”, face apel organizația.