Amnesty International condamnă violența şi utilizarea gazelor lacrimogene în timpul protestelor din 16 decembrie
Amnesty International Moldova condamnă orice formă de violență şi utilizarea gazelor lacrimogene atunci când acestea nu sunt absolut necesare, din cauza cărora au avut de suferit inclusiv jurnaliștii, la protestul din 16 decembrie, din fața Parlamentului R. Moldova.
Organizaţia cere autorităților să se abțină de la aplicarea violenței şi a mijloacelor speciale, care nu este absolut necesară, să întreprindă toate măsurile necesare privind facilitarea întrunirilor, precum și să asigure apărarea protecției libertății de exprimare și întruniri.
Amnesty International Moldova reamintește, că protecția, promovarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului sunt elemente indispensabile a unei societăți democratice. Atragem atenția, că protejarea libertății de exprimare a oricărui individ al societății este unul dintre obiectivele libertăților de întrunire și asociere consacrate în Declarația Universală pentru Drepturile Omului.
Organizația îndeamnă autoritățile din R. Moldova, să respecte angajamentele asumate față de comunitatea internațională și solicită asigurarea protecției dreptului la libera exprimare și întrunire atunci când îl restricționează în mod arbitrar sau nejustificat sub pretextul luptei cu pandemia COVID-19.
Amnesty International Moldova propune următoarele recomandări:
- Autoritățile trebuie să se asigure că impedimentele de facto pentru ca oamenii să protesteze în mod colectiv în public este o ultimă soluție bazată pe o nevoie imperioasă;
- Măsurile de blocare care afectează protestele publice trebuie aplicate în mod consecvent în comparație cu alte mișcări și activități pe care oamenii încă mai au voie să le desfășoare, acordând importanța cuvenită importanței dreptului la libertatea de întrunire și nevoia și mai mare a oamenilor de a ridica în comun vocile lor în perioada deosebit de dificilă;
- În cazul unei adunări publice care se constată că are loc cu încălcarea prevederilor legale, dispersarea ansamblului trebuie să facă obiectul unui exercițiu echilibrat. Ca în orice altă situație, participanților trebuie să li se ofere posibilitatea de a se dispersa în mod voluntar;
- Atunci când se decide de a folosi forța, organele de ordine publică trebuie să ia în considerare că dispersarea forțată ar putea duce la riscuri mai mari de infectare, ca urmare a contactului direct dintre poliție și participanți la protest, sau leziunilor corporale care ar crea o povară substanțial mai mare asupra sistemului de sănătate decât întrunirea pașnică.
La protestul de miercuri, 16 decembrie, din fața clădirii Parlamentului mascații au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. În rezultat, mai mulți fermieri, dar și un jurnalist au avut de suferit. În urma altercațiilor, patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la spital, cu diferite traumatisme.