Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, de Ziua Limbii Române: „În contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, Independența R. Moldova a devenit o valoare și pentru statul ucrainean. Vă urez pace, bunăstare și un viitor prosper în marea familie europeană, în care sper că în curând se vor regăsi ambele noastre state”
„În contextul recentei agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei Independența Republicii Moldova a devenit o valoare și pentru statul ucrainean. Urez tuturor cetățenilor statului vecin și prieten, inclusiv cititorilor fideli ai ZdG, pace, bunăstare și un viitor prosper în marea familie europeană, în care sper că în curând se v-or regăsi ambele noastre state”. Este mesajul transmis de ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova Marko Shevchenko, cu prilejul Zilei Independenței și Zilei Limbii Române.
Mesajul integral al ambasadorului ucrainean:
„Independența și suveranitatea oricărui stat sunt valori în sine, însă istoria și evenimentele recente din această parte a Europei ne demonstrează încă o dată că ele nu cad din cer și că ele trebuie apărate, dacă ele sunt atacate din exterior sau interior, și dacă poporul respectiv ține la aceste valori.
Un element de bază al identității oricărei națiuni, care stă la baza suveranității ei politice, este limba respectivei națiuni. Anume în jurul ei se coagulează cultura și identitatea societății, care treptat devin categorii politice.
Și anume de aceia limba devine una din primele ținte ale atacurilor din partea acelor forțe externe, care nu sunt cointeresate în consolidarea identității naționale și a suveranității politice ale altor popoare.
În contextul recentei agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei Independența Republicii Moldova a devenit o valoare și pentru Statul Ucrainean: Moldova a deschis frontiera pentru sute de mii de refugiați din Ucraina, a devenit un refugiu temporar pentru zeci de mii de ucraineni, acorda ajutorul umanitar populației din zonele afectate de război ale Ucrainei, ne susține constant în instituțiile internaționale.
De aceia în ajunul sărbătorii Limba Noastră și cu ocazia recentei Zile a Independenței Republicii Moldova urez tuturor cetățenilor statului vecin și prieten, inclusiv cititorilor fideli ai ZdG, pace, bunăstare și un viitor prosper în marea familie europeană, în care sper că în curând se vor regăsi ambele noastre state”.
Astăzi, în Republica Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.
Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” anual, în ziua de 31 august. În acest an, se împlinesc 33 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.