Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasada României în R. Moldova…

Ambasada României în R. Moldova vine cu precizări privind depunerea jurământului de credință față de România

Foto: Timp românesc

Ambasada României la Chișinău anunță că, pe parcursul lunii mai curent, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va suplimenta numărul ceremoniilor de depunere a jurământului de credință față de România alocate Ambasadei României la Chișinău și celor două Consulate Generale Bălți și Cahul.

Potrivit misiunii diplomatice, în luna iulie, ANC va organiza două ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România.

Persoanele care pot depune jurământul de credință la sediul ANC

  • Cele care au solicitat redobândirea cetățeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate, având ca temei legal art. 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, iar ulterior au optat pentru stabilirea domiciliului în România;
  • Cele care doresc menținerea domiciliului în străinătate, dar solicită depunerea jurământului la București.

Condiții pentru depunerea jurământului de credință la ANC

„Persoanele enumerate mai sus pot depune jurământul de credință, în termenul prevăzut de lege și la sediul ANC din București, cu acordul șefului de misiune sau al oficiului consular din R. Moldova. Acordul șefului de misiune pentru depunerea jurământului de credință la sediul ANC este emis de către Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, Consulatul General al României la Bălți, respectiv Consulatul General al României la Cahul exclusiv în baza unei programări prealabile, obținute prin intermediul portalului extern www.econsulat.ro, în baza cererii online transmise spre pre-validare cu opțiunea depunerii jurământului de credință la ANC”, se arată într-o notă informativă a misiunii diplomatice.

Reprezentanții Ambasadei României la Chișinău susțin că pentru procesarea cererii de către Secția consulară sunt necesare aceleași documente ca cele solicitate în vederea programării pentru depunerea jurământului de credință față de România la sediul misiunii diplomatice.

Obținerea programării

  • Cererile online pentru depunerea jurământului de credință vor fi programate de către Secția Consulară, cu respectarea ordinii cronologice a datei de transmitere a acestora și în limita locurilor disponibile;
  • Data și ora programării vor fi trimise automat de sistem la adresa de e-mail care a fost folosită pentru crearea contului de utilizator pe portalul www.econsulat.ro.

Documentele care trebuie prezentate la sediul ANC

După obținerea acordului șefului misiunii diplomatice, persoanele programate trebuie să se prezinte la sediul ANC cu următoarele:

  • Acordul șefului de misiune pentru depunerea jurământului de credință la sediul ANC;
  • Act de identitate (pașaportul şi 2 fotografii tip pașaport – 35X45 mm);
  • Declarațiile prin care solicitanții îşi schimbă opțiunea privitoare la stabilirea domiciliului în România, ulterior aprobării Ordinelor ANC.

Calendarul ceremoniilor

Ceremoniile vor fi organizate la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, din str. Blănari nr. 25, sect. 3, București.

  Potrivit misiunii diplomatice, locurile sunt disponibile astfel:

  • 12 mai (60 de locuri) – 30 de locuri alocate Consulatului General al României la Cahul și 30 de locuri Consulatului General al României la Bălți;
  • 26 mai (60 de locuri) – alocate Secției consulare a Ambasadei României la Chișinău;
  • 27 iulie (120 de locuri) – alocate Secției consulare a Ambasadei României la Chișinău;
  • 29 iulie (60 de locuri) – 30 de locuri alocate Consulatului General al României la Cahul și 30 de locuri Consulatului General al României la Bălți.

Condiții cu privire la intrarea pe teritoriul României

Singura autoritate competentă legal să permită intrarea în România este Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Condițiile permiterii accesului în sediul Secției consulare

„În contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, facem apel la înțelegerea dvs. și vă rugăm insistent să vă prezentați la sediul Secției consulare strict conform programărilor primite. Accesul în incita Secției consulare va fi permis numai în următoarele condiții: purtarea obligatorie a măștii de protecție; lipsa simptomelor asociate COVID-19 (temperatură ridicată, tuse, rinoree, respirație dificilă; menținerea distanței fizice (mai mare de 1,5 m). Nu se permite accesul aparținătorilor/rudelor/prietenilor!”, se mai arată în nota informativă.