Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada R. Moldova în Irlanda…

Ambasada R. Moldova în Irlanda solicită deschiderea a șase secții de votare pentru anticipatele din 11 iulie

Responsabilii din cadrul Ambasadei R. Moldova în Irlanda au publicat marți, 25 mai, o notă prin care au anunțat că misiunea diplomatică a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) deschiderea a șase secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, cu trei secții mai mult decât la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

Ambasada a recepționat acceptul de principiu al autorităților irlandeze privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 11 iulie 2021. Astfel, autoritățile irlandeze au condiționat desfășurarea scrutinului electoral cu cerințe similare, înaintate pentru scrutinul electoral prezidențial din anul 2020. Misiunea diplomatică urmează să asigure respectarea OBLIGATORIE a restricțiilor de alertă de sănătate publică anti-COVID. În acest sens se cere implementarea a unor măsuri generale de prevenire a pandemiei COVID, precum și a unor cerințe speciale, ce țin de fluidizarea rândului de alegători și evitarea aglomerației, în special votarea graduală. Totodată vă informăm că Ambasada a solicitat autorităților Republicii Moldova deschiderea total a șase secții de votare în Irlanda, inclusiv două secții suplimentare de votare: ( 1 SV în or. Cork și 1 SV, suplimentar, în or. Dublin). Decizia Comisiei Electorale Centrale privind acceptarea sau respingerea propunerii ambasadei la subiectul vizat va fi anunțată curând”, se menționează în comunicat.

Marți, 25 mai, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că până la 5 iunie se va decide organizarea și formarea secțiilor de votare. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că până acum, peste 91 de mii de cetățeni R. Moldova din diasporă s-au înregistrat în prealabil.

Termenul limită pentru înregistrarea în prealabil, pentru alegerile parlamentare anticipate, este 26 mai. Până acum, 93 de mii de cetățeni s-au înregistrat pe site-ul CEC-ului.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Până acum, nouă partide au depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru anticipate.

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
  2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  4. Partidul Politic „Șor”;
  5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 
  7.  Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”
  8. Partidul Democrat din R. Moldova
  9. Partidul Politic Platforma DA