Am primit 46 479 lei și 70 de bani. Ce am făcut cu ei?
În 2020, echipa noastră a primit 46 479 lei și 70 de bani pe cont, în urma redirecționării a 2% din taxele fiscale. Nu cunoaștem exact cine ne-a transferat acești bani, nici câte persoane anume. Ceea ce cunoaștem e că niște oameni s-au gândit la noi, atunci când au depus declarațiile de venituri anuale la inspectoratul fiscal.
Le suntem foarte recunoscători contribuabililor care au direcționat 2% din taxe către organizația noastră. Și le datorăm o explicație: ce anume am făcut cu cei 46 479 lei și 70 de bani.
Da, cei aproape 47 de mii de lei sunt bani importanți. Practic întreaga sumă a fost folosită pentru salarii. Iar când achităm salariile, 45% din orice plată salarială e transferată în bugetul public, sub formă de taxe pentru fondul de pensii, fondul de sănătate și impozit pe venit. Deci, din această sumă, aproximativ 21 de mii au fost transferate statului, iar reporterilor le-au rămas 26 de mii de lei.
46 479 – 21 000 = 26 000 lei. Cum i-am cheltuit?
Reporterii de investigație de la ZdG au urmărit pe parcursul întregului an ce se întâmplă cu banii publici, cum sunt delapidați sau folosiți abuziv banii adunați din taxele cetățenilor.
De exemplu, reporterii ZdG au scris despre cele 2,3 milioane din bugetul de stat folosiți în plină pandemie pentru reparații la memorialul Eternitate. Dar și despre cele 11 milioane de euro din bani publici cheltuiți pentru construcția Arenei Chișinău, care este nefuncțională până astăzi. Recent reporterii au relatat despre 100 de milioane din bugetul de stat alocate „șantierelor electorale”. Despre milioanele din bugetul public care au fost cheltuite pe atât de mult promisele „drumuri bune”, care au fost spălate după prima ploaie sau au fost trasate pe la porțile demnitarilor ZdG a scris în câteva rânduri.
Cei 26 de mii de lei din taxele cititorilor au fost utilizați pentru a remunera parțial reporterii care au făcut investigații despre folosirea abuzivă a sute de milioane de lei. Cu fiecare articol scris și publicat am contribuit la informarea cetățenilor despre aceste delapidări, dar și a organelor de drept, în cazul în care vor dori să inițieze anchete. Dacă nu am fi publicat aceste articole, situația cu bugetul public ar fi fost și mai complicată.
Ne-ar plăcea să știm ce a făcut și statul cu cele 21 de mii de lei primiți de la noi din taxele cititorilor. Vrem să credem că au ajuns sub formă de salarii la medici sau învățători. Dar ca să nu fie furate și salariile, trebuie să continuăm activitatea noastră de monitorizare.
Ce facem în 2021? Bani mici pentru monitorizarea furturilor mari
Cu 2% din taxele cititorilor noi urmărim ce se întâmplă cu taxele colectate de la cetățeni și cum anume sunt delapidate milioanele din bugetul public. Vrem să facem asta și pe parcursul anului 2021.
Dacă doriți să susțineți în continuare activitatea reporterilor ZdG de monitorizare a banilor publici, vă încurajăm să redirecționați și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către noi. Nu vă costă nimic, decât un minut în care treceți codul fiscal al organizației noastre, 1010620003744 (Media Guard), în căsuța M1 (secțiunea a V-a, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET18.
Anii Sumele primite (MDL)
2018 7 336.65
2019 17 850.87
2020 46 479.7