Alexandru Slusari, despre perchezițiile desfășurate la CFM: „La unele persoane au fost găsite 3 mln de lei și circa 100 mii de euro, în situația în care angajații CFM rămân de aproape 6 luni fără salarii”
Vicepreședintele Parlamentului dizolvat, Alexandru Slusari, deputatul Platformei DA, susține că procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat joi, 3 iunie, percheziții la domiciliile și sediile ex-directorului Căii Ferate a Moldovei (CFM) Iurie Topală, ex-vicedirectorului CFM Grigore Condurachi, dar și la administratorii companiilor de expediție implicate în delapidarea Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”.
Slusari spune că în urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și aproximativ 100 mii de euro „asta în situația când angajații CFM rămân de aproape 6 luni fără salarii”.
Deputatul susține că informațiile i-au fost oferite din surse demne de încredere și speră că „nimeni nu va încerca să mușamalizeze această crimă”.
„Informație din surse demne de încredere din Procuratură. Au fost efectuate percheziții la domiciliile și oficiile lui Iurie Topală (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirector CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum și la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pirlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea a circa 300 mln. de lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată.
În urma perchizițiilor, la unele persoane au fost găsite 3 mln de lei și circa 100 mii de euro. Asta în situația când angajații CFM rămân de aproape 6 luni fără salarii. În sfârșit, a fot utilizată toata informația SIS, acumulată în ultimii 5 ani și oferită comisiei parlamentare de anchetă. A jucat un rol și o rezonanță raportul Comisiei și faptul că acolo, la insistența Platformei DA, au fost indicate toate numele din notele informative SIS. Sper foarte mult că Procuratura Generală va confirma aceasta informație și nimeni nu va încerca să mușamalizeze această crimă”, a scris deputatul într-o postare pe Facebook.
Solicitat de Ziarul de Gardă pentru a ne oferi detalii despre perchezițiile dispuse de procurori, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, ne-a spus că „investigațiile sunt în plină desfășurare, iar amănunte vor fi furnizate la etapa în care vor deveni disponibile date de impact social major, în măsura în care acestea nu ar afecta caracterul obiectiv al anchetei”.
„În ceea ce privește reacția cerută la declarațiile publice ale unor actori politici, în perioadă electorală, autoritatea pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale nu le va comenta, dar va continua investigațiile pe dosar”, a spus Gaitur.
Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care exercită urmărirea penală privind delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal organizat, cu abuz în serviciu, au dispus joi, 3 mai, efectuarea perchezițiilor la mai multe firme, dar și domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii implicate în delapidarea Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”.
Perchezițiile în acest sens au avut loc la două săptămâni după ce Ziarul de Gardă a publicat un articol în care a scris despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, scheme despre care autoritățile R. Moldova au cunoscut încă din anul 2019, însă nu au intervenit.
La 18 mai curent, ZdG a intrat în posesia informațiilor SIS, care vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment, a publicat un articol despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei.
Raportul SIS, semnat de directorul Alexandr Esaulenco, a ajuns, în decembrie 2019, pe masa ex-președintelui Igor Dodon, dar și pe cea a premierului de atunci, Ion Chicu. Ulterior, raportul a ajuns și pe masa unor deputați din Parlament, iar mai târziu a intrat și în posesia ZdG.
Informațiile au ajuns tot atunci și pe masa Procuraturii Anticorupție, dar și pe cea a Centrului Național Anticorupție. Deși ambele instituții afirmă că au pornit cauze penale pe marginea ilegalităților descrise în document, materialele au fost transmise Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care gestiona, din februarie 2020, un alt dosar penal care viza CFM-ul. De atunci și până acum, însă, nu au fost făcute publice informații despre mersul anchetei, deși reprezentanții PCCOCS susțin că procurorii „sunt în faza activă a investigațiilor”.
Documentul oglindește perioada 2018-2019, grupurile de companii afiliate factorilor de decizie din CFM și persoanelor din anturajului politic care, în rezultatul implementării unor scheme, au prejudiciat întreprinderea de stat cu milioane. ZdG a analizat documentul și a verificat faptele expuse.