Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alertă falsă cu bombă din…

Alertă falsă cu bombă din nou în centrul capitalei: Poliția a fost anunțată că o instituție de învățământ ar fi minată

Imagine simbol

UPDATE 22:30 În urma verificărilor de către serviciile specializate, nu au fost depistate obiecte suspecte sau explozibile. Alerta s-a dovedit a fi una falsă, a anunțat Poliția.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism.

Poliția anunță că a fost sesizată, în jurul orei 17:40, prin intermediul serviciului unic de urgență 112, precum că o instituție de învățământ de pe strada Alexei Mateevici din capitală este minată.

Apelul a fost făcut de un bărbat.

„La fața locului imediat s-au deplasat toate serviciile specializate care fac verificări conform protocoalelor”, informează Inspectoratul General al Poliției.

Este vorba despre campusul Universității de Stat din Moldova. În seara zilei de vineri la centrul Mediacor urma să aibă loc ceremonia de deschidere a Coming Out Day Fest 2024, un eveniment organizat de comunitatea LGBT.

Cu o zi înainte a fost anunțată o altă alertă cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În seara zilei de joi, la ora 18:30, în librăria din incinta Muzeului urma să aibă loc deschiderea festivalului Coming Out Day, cu o lecție publică – „Invizibilitatea ca normă. Istoria queer în România cu Florin Buhuceanu”. Evenimentul, care are loc în perioada 10-13 octombrie, este organizat de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M, prima organizaţie pentru drepturile LGBT+ din R. Moldova.

GENDERDOC-M a emis o declarație în care se menționează că „consideră acesta ca fiind un atac asupra patrimoniului cultural și identității țării noastre, indiferent care a fost scopul lui inițial”.

„Ironic, evenimentul se numea „Invizibilitatea ca normă” și era o lecție publică despre istoria queer din România și Moldova, susținută de Florin Buhuceanu, fondatorul Muzeului Istoriei și Culturii Queer din România și autor. „Invizibilitatea ca normă” era primul eveniment din programul celei de-a șasea ediții a Coming Out Days Fest, festival prilejuit Zilei Coming Out-ului organizat de Centrul GDM în fiecare toamnă.

Nici alerta cu bombă, nici evacuarea care a urmat, nu au putut să oprească desfășurarea evenimentului. Acest incident a sudat și mai mult comunitatea și aliații. Au venit oameni care au dorit, în primul rând, să ne susțină și, în același timp, să protesteze împotriva atacurilor fără sens pe care le întreprind cei care nu vor să vadă R. Moldova ca pe un stat liber, democrat, cu identitate, cultură și istorie națională.

Simbolic, azi e Ziua Coming Out-ului. Ziua în care membrii și membrele comunității LGBTQI ies din umbră, își revendică identitatea, spun cine sunt și încetează să mai trăiască în frică și rușine. Persoanele queer n-au putut fi reduse la tăcere nici de regimurile totalitare, nici de articolele din Codurile penale din trecut. Așa a fost, așa va fi. Ironic iar, despre asta ne-a povestit ieri Florin Buhuceanu, într-un eveniment care, în pofida unei alerte nefericite cu bombă, oricum a avut loc”, se arată în declarația Centrului.