Principală  —  IMPORTANTE   —   Alertă de călătorie în Islanda,…

Alertă de călătorie în Islanda, după o erupție vulcanică. Recomandările Ministerului de Externe

Sursa foto: Reuters

O nouă erupție vulcanică a avut loc la nord de orașul-port Grindavík din Islanda. Înainte de aceasta, peste 200 de cutremure mici au fost înregistrate duminică dimineața, 14 ianuarie, în regiune. Traficul aerian către sau dinspre Islanda nu a fost perturbat, conform actualizărilor de la Aeroportul Internațional Keflavik.

În acest context, cetățenii moldoveni sunt îndemnați de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să verifice avertizările meteorologice, înainte de a-și planifica călătoriile și disponibilitatea rutelor alternative de deplasare.

„(…) Cetățenii R. Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md”, se spune într-un comunicat al MAEIE.

Un vulcan a erupt duminică, 14 ianuarie, în sud-vestul Islandei, iar fluxurile de lavă topită au ajuns la periferia unui mic oraș pescăresc până după-amiază. Mai multe case au luat foc, însă nicio persoană nu a fost în pericol, au declarat autoritățile, notează Reuters.

Erupția a început duminică dimineața devreme la nord de oraș, care cu doar câteva ore înainte fusese evacuat pentru a doua oară din noiembrie, de teamă că o erupție este iminentă, pe fondul unei avalanșe de activitate seismică, au precizat autoritățile.

Autoritățile au construit bariere de pământ și stâncă în ultimele săptămâni pentru a încerca să împiedice lava să ajungă la orașul-port, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik.

Islanda, care are aproximativ dimensiunea statului american Kentucky, se mândrește cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinație principală pentru turismul vulcanic – un segment de nișă care atrage mii de persoane în căutare de senzații tari.

În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părți ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri și forțând sute de islandezi să își evacueze locuințele.