Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău, falsă. Poliția de Frontieră: „A fost pornită o cauză penală”
UPDATE: Alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău s-a dovedit a fi falsă, anunță Poliția de Frontieră.
„Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal. Totodată, pe fapta dată a fost pornită o cauză penală.
În continuare, Poliția de Frontieră va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor R. Moldova”, arată un comunicat al instituției.
Știrea inițială:
Angajații Poliției de Frontieră au fost alertați duminică, 12 martie, în jurul orei 12:50, de către biroul de informații al Aeroportului Internațional Chișinău, în adresa căreia a parvenit un apel telefonic prin care s-a anunțat despre minarea aeroportului.
„În acest sens, polițiștii de frontieră au anunțat toate entitățile care prestează servicii în aeroport în vederea sporirii măsurilor de securitate, la fel, fiind mobilizate echipele de intervenție ale Serviciilor Specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În același timp, personalul aeroportuar și călătorii sunt evacuați din clădire, inclusiv procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar suspendată. Vom reveni ulterior cu mai multe informații (…). Autoritățile implementează protocoalele în vigoare pentru asigurarea securității cetățenilor și a infrastructurii aeroportuare”, anunță Poliția de Frontieră.
Anul trecut, la Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate 38 de amenințări cu bombă false.
Recent, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că în capitală au fost înregistrate 4 alerte cu bombă, informația parvenind de la aceeași persoană.
„Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare”, menționează reprezentanții IGP.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.
În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.
Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.