Air Moldova a rămas fără Certificatul de Operator Aerian. Cum explică AAC suspendarea
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) anunță joi, 24 august, că a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova, din cauza lipsei a cel puțin o aeronavă ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil.
„Singura aeronavă care mai este în gestiunea operatorului aerian Air Moldova, se află la mentenanță, iar lucrările care au fost planificate pentru luna aprilie nu au fost finalizate până în prezent”, potrivit Autorității.
Certificatul de navigabilitate al aeronavei a expirat la 21 august, iar în lipsa certificatului de navigabilitate valabil care denotă operabilitatea aeronavei, compania aeriană nu poate deține un Certificat de Operator Aerian, precizează instituția.
„Astfel, la solicitarea operatorului, Autoritatea Aeronautică Civilă, a suspendat AOCul Air Moldova, până pe 31 octombrie 2023.În contextul anulării tuturor zborurilor de către operatorul aerian privat Air Moldova, îndemnăm pasagerii să își revendice drepturile, solicitând operatorului aerian rambursarea costului biletelor.Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa companiei aeriene, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile – adresa: mun. Chișinău, bulevardul Dacia, 80/2. Concomitent nu ezitați să apelați telefonul consumatorului (022)823583 pentru o consultație gratuită”, menționează AAC.
Compania privată „Air Moldova” a anunțat recent că sistarea zborurilor a fost prelungită repetat până pe 14 septembrie inclusiv. Astfel, pasagerii vor primi notificare la adresele de email cu opțiunile de rambursare și rebooking.
În iunie, Air Moldova a comunicat că parcurge în continuare etapele procesului de restructurare și a anunțat mai multe acțiuni pe care urmează să le întreprindă.
Air Moldova nu mai operează zboruri de la 2 mai, după mai multe luni în care a anulat curse.
Pe 2 mai 2023, compania privată „Air Moldova” a anunțat că a depus în instanță o „cerere de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”. Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania a spus că va suspenda operarea zborurilor și vânzările de bilete începând cu data de 2 mai. Conform companiei aeriene, reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.