Agricultorii se vor aduna mâine în PMAN. Anunțul Asociației „Forța Fermierilor”
Asociația „Forța Fermierilor” anunță că marți, 19 iunie, fermierii se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Iar după sosirea în PMAN, aceștia vor organiza un marș în fața Guvernului. Agricultorii cer în continuare de la autorități mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
„În urma unor discuții, pe alocuri complicate, cu Poliția, am convenit că mâine, la ora 10:00 începem marșul Forței Fermierilor. Tehnica agricolă va intra în PMAN din trei părți – de la Gara de Sud, Aeroport și Stăuceni. După sosirea în PMAN, urmează un marș în jurul Guvernului. La ora13:00 anunțăm conferință de presă lângă tractoarele parcate în Piața Marii Adunări Naționale (…)”, anunță Asociația într-un comunicat.
Luni, 19 iunie, reprezentanții Asociației au anunțat că peste 200 de tractoare s-au îndreptat spre Chișinău, fiind organizate acțiuni de protest în mai multe regiuni.
„Cred că toată societate înțelege că avem o situație extraordinară în agricultură, dacă fermierii, în toiul verii și la temperaturi caniculare, s-au pornit cu tehnica agricolă la Chișinău de la distanță de 150 de kilometri. Dar asta sunt consecințele neglijării multiplelor crizelor în ramură agricolă timp de un an din partea autorităților abilitate. Acum producătorii agricoli sunt nevoiți să aleagă între faliment în scurt timp și protest în capitală”, se arată în comunicatul emis de organizația de agricultori.
Ulterior, Guvernul a anunțat că astăzi a avut loc o nouă rundă de discuții la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din R. Moldova, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, s-au abordat „provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de asociație”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a rectificat pentru ZdG că Executivul a alocat anterior 533 de milioane de lei de suport – 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.