Agenții economici de turism solicită Guvernului și CNESP anularea prezentării testului COVID-19 la intrarea în R. Moldova
Reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Economici de Turism din Moldova (ANAT) anunță că au expediat o scrisoare deschisă în adresa premierului interimar, Aureliu Ciocoi, și Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din R. Moldova (CNESP) prin care solicită relaxarea condițiilor de intrare în R. Moldova.
În scrisoarea expediată, ANAT cere anularea prezentării testului la COVID-19 la intrarea în R. Moldova.
„Prin prezenta scrisoare, solicităm respectuos analiza oportunității relaxării condițiilor de intrare a cetățenilor RM, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în RM, pe teritoriul R. Moldova în perioada stării de urgență în sănătate publică. Luînd in considerație ameliorarea situației pandemice atât în Republica Moldova, cât și pe plan mondial cit si analizind experiența altor țări, de exemplu Bulgaria, Muntenegru, Albania, etc, care permit intrarea pe teritoriul său a cetățenilor Republicii Moldova nu numai în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar și: – a prezentării testului PCR COVID-19 pozitiv (efectuat în perioada de15-180 zile înainte de intrare) – sau a unui act ce confirmă vaccinarea cetățeanului, solicitam :
- anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetățenilor Moldovei și a cetățenilor străini (sosiți din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul țării, lucru care ar stimul turismul receptor si importul de valuta in tara. Aici poate fi folosita experienta tarilor mentionate.
- anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ cetățenilor RM antrenați în turismul organizat emițător (turistii ce revin din vacantele organizate) prin prezentarea a unor documente confirmative (voucher electronic, contract, dovada achitării pachetului turistic etc.
(…) Menționăm că prin intermediul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 54 din 29 aprilie 2021, a fost instituită obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (…). În acest sens, nu doar cetățenii străini, ci și cetățenii R. Moldova sunt supuși unei proceduri anevoioase, costisitoare și de lungă durată, pe care aceștia trebuie să o îndeplinească pe teritoriul unui stat străin si sa contribuie la veniturile acestuia. Scoaterea si inlocuirea respectivelor restrictii sus mentionate ar stimula atât turismul emițător cât și cel receptor. (…) Multiple probleme precum cheltuielile suplimentare impuse de obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19 împiedică relansarea turismului în R. Moldova, necătând la posibilitățile teoretice disponibile actualmente. (…)”, se mennționează în scrisoarea ANAT.
Odată cu Dispoziția nr. 54 a CNESP, la traversarea frontierei de stat cetățenii trebuie să facă dovada unui test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie, iar cei care nu au dovada sunt obligați să se autoizoleze pentru 14 zile.
Totodată, persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19, inclusiv doar prima doză, prezentat în una din limbile română, engleză, franceza, germană, italiană sau rusă sunt exceptate de la regimul de carantină.
Se stabilesc următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova:
- Se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
- Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19: vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa 5 epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere sunt completate şi semnate de reprezentantul legal sau însoţitor.