Agenția de mediu, despre nivelul de poluare a aerului în Chișinău: „Concentrațiile particulelor în suspensie continuă să scadă”
După ce câteva zile la rând în municipiul Chișinău s-au înregistrat valori mari de poluare, în ultimele 24 de ore, poluanţii s-au încadrat în limitele admisibile. Agenția de Mediu a anunțat joi seară, 5 ianuarie, că factorii care au contribuit la îmbunătățirea calității aerului atmosferic și au contribuit la dispersia poluanților în aer au fost: „influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest moderat”.
După ce câteva zile la rând în municipiul Chișinău s-au înregistrat valori mari de poluare, în ultimele 24 de ore, poluanţii s-au încadrat în limitele admisibile.
Dacă pe 30 decembrie, conform Agenției de Mediu, s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie 2023 situația privind calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ.
„Astfel, concentrațiile particulelor în suspensie (PM10) au scăzut înregistrând valori în limitele admisibile. Începând cu a doua jumătate a zilei, în special seara, atenuarea vântului și formarea stratului de reținere au condiționat creșterea concentrațiilor noxelor în aerul atmosferic, astfel valoarea medie înregistrată în data de 4 ianuarie a constituit 61,5 µg/m3, corespunzător a depăşit limita de 1,2 ori”, susțin reprezentanții Agenției.
După ce în ultimele zile, mai mulți oameni s-au arătat îngrijorați pe rețelele de socializare față de nivelul ridicat de poluare a aerului din municipiul Chișinău, Ziarul de Gardă a solicitat explicații de la autorități în legătură cu situația dată. Reprezentanții Agenției de Mediu au declarat anterior că o posibilă cauză a nivelului ridicat de poluare a aerului din capitală ar putea fi și arderea păcurii de către S.A. „Termoelectrica”.
De cealaltă parte, reprezentanții întreprinderii „Termoelectrica” au afirmat că „întreprind toate acţiunile de ordin tehnico-organizatoric și asigură îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, luând măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi îndeseobi în perioada condițiilor meteorologice nefavorabile (…)”.
Zilele trecute, Agenția de Mediu a subliniat că transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Potrivit unui comunicat, vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează „semnificativ” aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.