Agenția „Moldsilva” acuză Inspectoratul pentru Protecția Mediului că majoritatea controalelor efectuate de acesta în fondul forestier „nu au avut drept temei încălcări flagrante”. Reacția IPM: „Sunt aberații neîntemeiate”
Agenţia „Moldsilva” a venit cu o reacție după ce Ziarul de Gardă a scris recent că Dumitru Cojocaru, directorul Agenției, îi îndemna pe pădurarii și șefii de ocoale silvice să conteste în instanțele de judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate de inspectorii de mediu la Edineț și Ocnița. Într-o înregistrare audio publicată de ZdG, Cojocaru spunea că actele întocmite în urma inspecțiilor trebuie contestate, motivând că „nu au fost făcute ca lumea”. Totodată, Cojocaru i-a îndemnat pe șefii de ocoale să nu fugă atunci când sunt filmate tăierile de păduri, ci să explice.
După ce ZdG a publicat înregistrarea, Agenția „Moldsilva” a postat pe site-ul său un comunicat justificativ în care argumentează de ce deciziile inspectorilor de mediu ar fi „incorecte”. Agenția acuză direct Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) că majoritatea verificărilor, controalelor şi inspecţiilor efectuate în fondul forestier „nu au avut drept temei încălcări flagrante, ci acțiuni ce contravin chiar deciziile proprii, adoptate anterior”. Reprezentanții Agenției susțin că, în cadrul controalelor ecologice în fondul forestier, specialiștii din cadrul IPM au efectuat calcule „inexacte” și „incorecte” și au admis mai multe erori.
În context, ZdG a solicitat de la Inspectoratul pentru Protecţia Mediului o reacție la informațiile publicate de Agenția „Moldsilva”. Luni, 14 iunie, IPM a publicat un comunicat de presă prin care susține că instituția „nu reacționează la diverse scrisorele sinistre afișate pe portalurile instituțiilor de stat, care atacă activitățile desfășurate în teritoriu de agenții constatatori ai Inspectoratului, dar ultimele așa numite elogii personale publicate pe rețelele de socializare de către Agenția „Moldsilva”, nu pot fi lăsate de instituția noastră fără atitudine”.
Cu referire la faptul că „controalele efectuate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului în fondul forestier, au avut drept temei, nu încălcări flagrante, ci acțiuni ce contravin chiar deciziilor proprii, adoptate anterior cu denigrarea autorității silvice de stat, dezinformarea factorilor politici, a publicului larg și a societății civile, distragerea atenției societății de la unele probleme ecologice cu impact major”, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului susțin că „sunt aberații neîntemeiate înaintate organelor de control”.
„Sunt aberații care exercită controlul de stat în acest domeniu, prin postări de „prost gust” menționate cu trăsături de „pamflet”, venim cu următoarele precizări, care se vor baza, nu pe emoții și victimizare, ci strict pe legislația națională din domeniul protecției mediului, scopul acestor acțiuni, fiind în exclusivitate excluderea interpretărilor greșite ale situației de către societate.
Agenția „Moldsilva” menționează că controlul executat la data de 03.02.2021 la Cantonul nr. 14 al Ocolului Silvic Ocnița din cadrul Întreprinderii de stat pentru Silvicultură Edineț (ÎSS Edineț) s-a efectuat fără delegații de control, ceea ce reprezintă inducerea conștientă a oamenilor cointeresați în eroare din următoarele motive. Controalele de stat se efectuează în exclusivitate în baza prevederilor Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, acestea fiind înregistrate în programul de stat privind efectuarea controalelor RSC (Registrul de Stat al Controalelor)”, se arată într-o notă informativă a IPM.
Totodată, responsabilii din cadrul IPM susțin că „aplicarea conștientă a sancțiunilor disciplinare autorilor neregulilor depistate, sunt doar îmbucurătoare”.
„De regulă programul RSC apriori nu poate genera proces-verbal de control, fără a emite anterior delegație de control corespunzătoare (inclusiv și în cazul ÎSS Edineț), iar pentru noi ca organ de control, aplicarea conștientă a sancțiunilor disciplinare autorilor neregulilor depistate, sunt doar îmbucurătoare, aceasta încă odată aducând veridicitate activităților obiective de control desfășurate de agenții constatatori ai Inspectoratului, iar „văicărările” de apoi ale Agenției „Moldsilva”, specifică încă odată în plus faptul, că argumente plauzibile asupra controlului pretins neconform desfășurat la acea vreme, nu au fost prezentate”, susțin reprezentanții inspectoratului.
Responsabilii din cadrul IPM susțin că materialele de inventariere a cioatelor, cât și procesul verbal de control propriu-zis înaintate organelor de drept, au fost contrasemnate de colaboratorii ÎSS Edineț.
„Cu referire la controlul desfășurat la cantonul nr.7 din O.S. Dondușeni, ÎSS Edineț, în rezultatul căruia s-a calculat un prejudiciu cauzat statului în valoare de 235734,88 lei, menționăm, că atât materialele de inventariere a cioatelor, cât și procesul verbal de control propriu-zis înaintate organelor de drept, au fost contrasemnate de colaboratorii ÎSS Edineț, ca mai apoi Agenția „Moldsilva” să arunce umbre de incompetență în adresa Inspectoratului pentru Protecția Mediului, fără a respecta procedura legală de atac a actelor elaborate, ceea ce după părerea noastră reprezintă „convulsii” a unui management defectuos a ramurii silvice.
„Cireașa de pe tort” în situația creată a servit discursul înflăcărat al Directorului Agenției „Moldsilva” (publicat în Ziarul de Gardă), care fără a cunoaște situația reală din teritoriu, în raport cu persoanele responsabile a entităților silvice supuse controalelor ecologice, care conștient au contrasemnat actele întocmite ce vizează încălcările depistate la momentul respectiv, după scurgerea termenilor legali de atac a documentelor elaborate, i-a trimis să conteste aceste procese-verbale, utilizând diverse pertipuri juridice, neelocvente la caz, urmărind un singur scop, de a scăpa, cât mai ușor de responsabilitatea care merită a fi aplicată persoanelor, ce își permit acest dezmăț în ramura silvică”, se mai arată în nota informativă a IPM.
În context, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului susțin că unele persoane din domeniul protecției mediului nu-și onorează obligațiile prevăzute de legislație, căutând justificări care în esența lor sunt nefondate, inclusiv ducând în eroare opinia publică.
„Totodată menționăm, că caracterul obiectiv al controalelor efectuate de IPM pe terenurile fondului forestier gestionate de Agenția „Moldsilva” intens mediatizate pe site-urile de socializare, rezultă și din faptul că în mai multe localități ca exemplu satul Drăsliceni, raionul Criuleni, satul Ivancea, raionul Orhei, chiar și în pădurea din prejma satului Condrița, mun. Chișinău (control inițiat tot în urma interpelării dlui Radu Marian – Deputat în Parlamentul R. Moldova), verificările nu au scos la iveală încălcări majore ale legislației de mediu sau delapidarea masei lemnoase, ceia ce oferă, după părerea noastră veridicitate tuturor acțiunilor de control întreprinse de Inspectorat, pe prim plan fiind puse legea și nu în ultimul rând onestitatea și bunul simț”, susțin reprezentanții instituției.
Responsabilii din cadrul Agenției „Moldsilva” menționează în cadrul unui comunicat de presă că inspecțiile efectuate de către specialiștii IPM în fondul forestier al ocoalelor silvice Ocnița și Dondușeni, din cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Edineț „au dus în eroare opinia publică, dar şi gravitatea pedepselor aplicate persoanelor care au admis anumite carenţe în activitate”.
„În rezultatul acestor acțiuni le-a reușit denigrarea autorității organelor silvice de stat, dezinformarea factorilor politici, a publicului larg și a societății civile, distragerea atenției societății de la unele probleme ecologice cu impact major precum: incendiile de vegetație și a gunoiștilor, managementul deșeurilor, poluarea apelor, managementul pădurilor comunale și a terenurilor cu vegetație forestieră în concordanță cu principii de management durabil a apelor și terenurilor agricole. În repetate rânduri am menţionat şi demonstrat inexactitatea şi incorectitudinea calculelor efectuate de aceşti specialişti, sau erorile comise în rezultatul controalelor ecologice în fondul forestier.
În consecinţă, rezultă nu doar inducerea în eroare a opiniei publice, dar şi gravitatea pedepselor aplicate persoanelor care au admis anumite carenţe în activitate. Nu suntem împotrivă ca lacunele admise de anumiţi specialişti să fie sancţionate corespunzător, dar nu putem admite disproporţionalitatea pedepselor aplicate în rezultatul unor calcule efectuate cu destule deficienţe şi contrasemnate de silvicultori sub presiune, în circumstanţe suspecte”, se arată într-o notă informativă a Agenției.
Totodată, aceștia mai spun că, colaboratorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului în fondul forestier al ocoalelor silvice Ocnița și Dondușeni, din cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Edineț, „au abordat cu destule erori actualitatea la zi”.
„Colaboratorii Inspectoratului au efectuat un control ecologic în fondul forestier din cantonul nr. 14 al Ocolului Silvic Ocnița fără delegație de control, temei fiind doar solicitarea nr. 226-R din 21.01.2021 a dl. Radu Marian, deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind întocmit Procesul-verbal de control nr. 01-PV/A-21-00523 din 03.02.2021. Conform acestui control au fost aplicate sancțiuni disciplinare pădurarului, maistrului silvic, inginerului silvic-șef și directorului, în pofida faptului că nici la momentul acestor sancţiuni şi nici până în prezent întreprinderea n-a primit materialele primare cu calculele respective.
La aceeași solicitare de la dl Radu Marian, deputat în Parlamentul R. Moldova, conform delegației de control nr. DL-IPM-2021-00356 din 10.03.2021, colaboratorii Inspectoratului au mai efectuat încă un control ecologic, de data aceasta în fondul forestier din cantonul nr. 7 al ocolului silvic Dondușeni, din cadrul Întreprinderii Edineț. În rezultatul acestui control, a fost întocmit procesul – verbal de control nr. PV-IPM-2021-00523 din 19.03.2021, prin care s-a stabilit un prejudiciu cauzat de 235734,88 lei, ca urmare a ,,sustragerii ilegale” a unui volum lemnos brut de 224,083 metri cubi. În acest caz a fost admisă actarea repetată a unor tăieri ilicite mai vechi, iar calitatea mărcilor de control aplicate pe cioate (fără vopsea) este atât de joasă, încât deja după două săptămâni, multe dintre acestea nu mai puteau fi identificate. Întreprinderea Edineț n-a primit nici un material primar sau calcul și nu recunoaște aceste Procese – verbale, de aceea a declanșat procedura de contestare a ambelor documente”, se mai arată în nota informativă a Agenției.
Reprezentanții Agenţiei „Moldsilva” susțin că au format o comisie, la acel moment, pentru a verifica modul şi corectitudinea efectuării controlului, iar concluziile „provoacă destule dubii referitor la profesionalismul specialiştilor de mediu implicaţi”.
„S-a constatat că în procesul-verbal al Inspectoratului au fost asimilate atât cioatele provenite din tăierile ilicite de la acel moment, cât şi cioate din tăieri mai vechi şi pentru care pedepsele erau deja aplicate, ceea ce este o acțiune abuzivă și nelegitimă. De asemenea, pe primul episod s-a constatat că volumul de 87,786 metri cubi și prejudiciul de 83960,9 lei, care au fost prezentate fără nici un calcul, au fost deduse prin intermediul unor procedee improvizate, fără acoperire normativă. În consecinţă, pădurarul cantonului silvic respectiv a atacat unele prevederi ale acestui Proces-verbal în instanța de judecată.
Aceeaşi situaţie şi în cazul controlului ecologic în fondul forestier din cantonul nr. 7 al ocolului silvic Dondușeni din cadrul Întreprinderii Edineț. Estimările și evaluările incorecte induc în eroare organele de drept, ca rezultat al prezentării neobiective a stării reale. A fost admisă documentarea repetată a unor tăieri ilicite mai vechi, iar calitatea mărcilor de control aplicate pe cioate (fără vopsea) este atât de joasă, încât deja după două săptămâni, multe dintre acestea nu mai pot fi identificate”, se mai arată în comunicat.
Recent, ZdG a publicat o serie de investigații în care a prezentat detalii din lumea furtului de pădure din R. Moldova. Un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor. Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
În cadrul investigației a treia din seria „Hoții de păduri”, ZdG a scos la iveală faptul că Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.
ZdG a obținut o înregistrare audio din cadrul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț. În a doua parte a ședinței, discursul directorului general, Dumitru Cojocaru, s-a axat, în special, pe controalele care aveau loc în acele zile în pădurile din gestiunea ÎS Edineț. Inițial, Cojocaru i-a îndemnat pe șefii de ocoale să nu fugă atunci când sunt filmate tăierile de păduri, ci să explice.
„Când vă întreabă prostălani de ăștia care umblă cu cușma de cârlan, nu trebuie să fugiți fuga, cum ăsta de la… Trebuie să-l întrebați: băi, cârlan, cine ești tu? N-ai document, du-te-n mama dracului cu tot cu… aestea ale tale”, le-a spus Cojocaru celor prezenți, făcând referire la politicianul Vasile Costiuc, care a publicat anterior mai multe clipuri video care dezvăluiau tăieri de păduri.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
- Hoții de păduri (I). Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane
- Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție
- Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”
- VIDEO/ Hoții de păduri (IV). Cum se fură pădurile. ZdG explică