Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, va ajunge pe banca acuzaților și pentru corupere activă
Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 22 septembrie, despre încheierea urmăririi penale în dosarul de corupere activă, în care este învinuit Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani pentru omor. Potrivit CNA, omul de afaceri din Nisporeni ar fi încercat, acum câteva luni, să-și cumpere libertatea printr-o tentativă de mituire a unui angajat din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acesta i-ar fi propus funcționarului 5000 de euro, dar a fost denunțat la CNA.
Astfel, organul de urmărire penală al CNA și procurorii au definitivat acțiunile de anchetă în acest caz și au întocmit rechizitoriul pentru transmiterea acestuia în instanța de judecată.
„În procesul de colectare a probelor, au fost documentate mai multe discuții dintre condamnat și denunțător, care atestă tentativa de mituire a funcționarului pentru ca acesta să dea o soluție pozitivă pentru comisia de amnistiere asupra comportamentului condamnatului”, menționează CNA.
Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul s-a expus deja în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului.
La data de 20 iunie 2011, Judecătoria Ciocana l-a recunoscut culpabil pe Adrian Nichifor, născut în 1974, de comiterea huliganismului agravat (art.287 alin.(3) Cod penal) şi omorului intenţionat săvîrşit prin mijloace periculoase pentru viaţa mai multor persoane (art.145 alin.(2) lit.m) CP), stabilindu-i o pedeapsă de 17 ani închisoare în penitenciar de tip închis.
Prin aceeaşi sentinţă, procesul penal de învinuire a nepotului acestuia – Trofim Nichifor, atunci în vârstă de 21 de ani, de săvîrşirea infracţiunii prevăzute de art. 290 alin.(1) Cod penal (purtarea şi păstrarea armelor de foc, a muniţiilor fără autorizaţia
corespunzătoare) a fost încetat cu liberarea de răspunderea penală, iar pe un alt capăt de acuzare – favorizarea infracţiunii (art.323 alin.(1) CP) – a fost achitat, pe motiv că fapta inculpatului nu ar întruni elementele infracţiunii.
La începutul anului 2015, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins apelurile inculpatului Adrian Nichifor şi a admis apelul declarat de procurori în cazul nepotului acestuia, Trofim Nichifor. Astfel, Curtea de Apel Chişinău a decis menţinerea sentinţei primei instanţe în privinţa inculpatului Adrian Nichifor, prin care acesta a fost condamnat la 17 ani de detenţie, iar în privinţa nepotului acestuia a pronunţat o nouă hotărîre, fiind recunoscut vinovat pe ambele capete de acuzare şi condamnat la o amendă penală în mărime de 900 unităţi convenţionale.
Adrian Nichifor a folosit cuvinte necenzurate, în luna aprilie 2010, în adresa fraţilor Iurie şi Lilian Pîrlici, pe motiv că aceştia şi-au parcat automobilul lângă autoturismul său. Ulterior, Adrian Nichifor i-a solicitat prin telefon nepotului său Trofim Nichifor, să-i aducă o armă cu glonţ, din care a tras în direcţia lui Iurie Pârlici cinci împuşcături din arma cu glonţ încărcată cu cartuşe de luptă, în rezultatul cărora victima a decedat pe loc.