Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Admitere 2024 - exclusiv online.…

Admitere 2024 – exclusiv online. Tot ce trebuie să știi despre procesul de admitere la universitățile din Republica Moldova din acest an

Începând cu 2024 dosarul de concurs pentru admiterea la universități va putea fi depus online în două cicluri. Procedura se va realiza în baza sistemului informațional „e-Admitere”, care va fi disponibil începând cu data de 22 iulie 2024.  Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) încă la începutul anului de studii 2023-2024. 

„e-Admitere” este un sistem informațional modern şi inovativ de admitere în instituțiile de învǎțǎmânt superior din Republica Moldova. Platforma simplifică radical procesul admiterii, acesta devenind mai rapid și ușor pentru tinerii care vor sǎ studieze la universitate.

Conceptul sistemului a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării. Scopul acestui mecanism este de a simplifica procesul de admitere, sporirea vitezei de procesare a documentelor dar și reducerea timpului de stocare a dosarelor pe suport de hârtie. 

Candidații au dreptul să se înscrie la maximum 3 instituții de învățământ superior, iar la fiecare dintre instituțiile selectate pot alege, în ordinea priorităților personale, maximum 3 specialități/programe de studii, cu dreptul de a fi înmatriculați la un singur program de studii în cadrul unei singure instituții de învățământ superior, din cele pentru care au optat, indiferent de sursa de finanțare (buget sau taxă), conform Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii la studii superioare de licență și studii superioare integrate pentru anul universitar 2024-2025.

Pe 21 iunie 2024, în urma deciziei cabinetului de miniștri, în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admise 8697 persoane. Universitățile vor înmatricula 5307 studenți la studii de licență, 2864 de persoane la studii superioare de masterat, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic sunt prevăzute 420 de locuri, scrie într-un comunicat de presă emis de Guvern. Cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru domeniile: științe ale educației, inginerie, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, medicină, agricultură, bazat pe necesitățile pieții muncii inclusiv. 

Graficul desfășurării procesului de admitere la universități pentru anul 2024 

Sesiunea de bază :

22 iulie – 29 iulie – are loc depunere dosarelor online;

1 august – urmează să fie anunțate rezultatele intermediare;

2 august – 6 august – candidații vor depune dosarele în original;

9 august – vor fi afișate rezultatele finale.

Sesiunea suplimentară :

10 august – 14 august – are loc depunere dosarelor online;

16 august – urmează să fie anunțate rezultatele intermediare;

16 august – 19 august – candidații vor depune dosarele în original;

20 august – vor fi afișate rezultatele finale.

În cadrul ședinței Guvernului din 13 septembrie 2023, ministrul Dan Perciun a menționat: „Sistemul va unifica și automatiza procesul de depunere a dosarelor de admitere la universități. Totodată, acesta va îmbunătăți evidența locurilor finanțate din surse bugetare, ceea ce, în final, va avea un impact pozitiv asupra întregului proces de admitere”. 

În Republica Moldova activează în prezent 21 de instituții de învățământ superior, inclusiv 13 instituții publice și opt private. În municipiul Chișinău sunt 17 instituții, iar în municipiile Bălți, Comrat, Cahul și Taraclia – câte o unitate.

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG