„Acuzații formulate în disperare de cauză”. Reacția Mitropoliei Basarabiei după ce a fost acuzată de Mitropolia Moldovei de ingerință canonică
Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române respinge acuzațiile sinodului Mitropoliei Chișinăului, subordonată Moscovei, privind o așa-zisă „ingerință canonică a unui grup de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în spațiul canonic al Eparhiei de Bălți și Fălești pe 31 august 2023” și le califică drept nefondate.
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove anunța pe 25 octombrie că a luat act „cu tristețe de ingerința canonică a unui grup de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în spațiul canonic al eparhiei de Bălți și Fălești, prin săvârșirea rânduielii de sfințire a locului unei viitoare catedrale în municipiul Bălți, la data de 31 august 2023”. „Totodată, lansăm îndemnul să păstrăm comuniunea liturgică și canonică ale Bisericilor noastre, potrivit sfintelor canoane și învățături ortodoxe”, spunea într-un comunicat Mitropolia Chișinăului.
În acest context, Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române susține că „afirmațiile și îndemnurile sinodului de obediență rusă cuprinse în procesul-verbal nr. 014 din 25 octombrie 2023 instigă la ură și dezbinare și dezinformează opinia publică”.
„Precizăm că aceste acuzații nefondate sunt formulate în disperare de cauză, în condițiile în care Mitropolia Basarabiei a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită, înregistrând un număr tot mai mare de cereri de aderare din partea clericilor și comunităților care evadează din prizonieratul canonic al Patriarhiei Moscovei. Astfel, a devenit tot mai evidentă creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și din partea poporului față de poziția autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești (…).
(…) Orice afirmație cum că Biserica Ortodoxă Română ar încălca pretinsul teritoriu canonic pe care Mitropolia de obediență rusească de la Chișinău l-ar avea asupra „Întregii Moldove” este absurdă, neîntemeiată și infirmată de istorie. Biserica Ortodoxă Română este singura Biserică îndreptățită de a-și păstori credincioșii din teritoriul actual al Republicii Moldova, păstrând mereu un comportament pașnic, în duhul unității și respectului frățesc între Bisericile Ortodoxe, fără a avea intenții imperialiste.
(…) În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română a depus eforturi considerabile pentru revitalizarea comunităților ortodoxe din Basarabia, care au revenit, în libertate, la jurisdicția tradițională a Bisericii Mame. Construcția noii catedrale din Bălți și activitatea susținută a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, sunt exemple notabile în acest sens (…). În acest context, afirmațiile și îndemnurile sinodului de obediență rusă cuprinse în procesul-verbal nr. 014 din 25 octombrie 2023 instigă la ură și dezbinare și dezinformează opinia publică. Aceste afirmații vădit românofobe denotă lipsă de clarviziune, opacitate la adevăr și inadecvare la realitățile vii în schimbare, precum și incapacitate de dialog constructiv orientat spre identificarea de soluții canonice practice pentru depășirea situației de ocupație bisericească rusă”, se spune într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.
În luna septembrie curent, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Înalt Prea Sfinţitul Vladimir l-a învinuit pe Patriarhul Kiril „de ignoranță aproape completă”, menționând lipsa de sprijin „în această perioadă dificilă”.
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a afirmat că se creează impresia că „Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă” și a accentuat faptul că „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.