Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, situate după traseul Tiraspol-Camenca, a fost prelungit până la data de 1 aprilie 2023
Tiraspolul a informat reprezentanții Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană despre prelungirea până la data de 1 aprilie 2023 a accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, potrivit unui comunicat de presă publicat de Biroul politici de reintegrare.
„Mesajele permanente din partea Chișinăului se refereau la excluderea oricăror termene-limită în acest sens așa cum acestea nu au fost stabilite prin Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017, eliminarea restricționărilor și condiționărilor unilaterale, asigurarea liberei deplasări și fără obstacole de orice natură a fermierilor, a echipamentelor și a inventarului agricol al acestora, transportarea nestingherită a materialului semincer și a producției agricole”, se arată în comunicat.
La sfârșitul anului 2021, Tiraspolul a notificat autoritățile constituționale despre intenția de a limita până în data de 30 iunie 2022 prevederile deciziei protocolare „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006” referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca” din 25 noiembrie 2017.
De atunci, s-au luat mai multe decizii de prelungire, pentru perioade scurte, a termenului de acțiune al deciziei protocolare.
Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Chişinăului şi a Tiraspolului au semnat, la 25 noiembrie 2017, patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, agriculturii și telecomunicațiilor.
Una dintre deciziile aprobate atunci ține de asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. „În acest scop, a fost creat cadrul necesar pentru restabilirea Mecanismului de prelucrare a pământurilor din anul 2006, care va permite proprietarilor și fermierilor din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca să-și prelucreze terenurile fără impedimente”, anunța atunci Guvernul.
Potrivit datelor prezentate în 2018 de către Guvern, peste 5 550 de persoane dețin terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, iar suprafața totală este de 6 500 hectare.
Începând cu 1 august 2018, oamenii din raionul Dubăsari au primit acces necondiționat la propriile terenuri agricole pentru un termen de 20 de ani.
ZdG a scris anterior că problema accesului la proprietăți datează pentru fermierii din raionul Dubăsari din luna martie 2014. De atunci, administrația transnistreană i-a obligat pe fermieri și agenții economici din satele: Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă și Roghi, să plătească taxe de chirie pentru terenurile care le aparțin și a refuzat să le recunoască dreptul de proprietate. De atunci Guvernul s-a obligat să acorde unele compensații proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol.