Accesarea datelor personale ale fostului ofițer SIS, candidat la șefia PCCOCS. IPRE „condamnă orice intimidare” în privința directorului executiv, Iulian Groza, și vine cu detalii despre „incidentul de accesare eronată” a datelor privind bunurile imobile
Asociația Obștească Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a venit joi, 26 ianuarie, cu precizări, în contextul informației publicate în spațiul online privind plângerea penală a lui Eugen Rurac, candidat la funcția pe procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCCS), privind accesarea de către organizație a datelor sale cu privire la bunurile imobile.
Potrivit unui comunicat al organizației, informațiile distribuite, inclusiv pe canale anonime de Telegram, în privința lui Iulian Groza, directorul executiv al IPRE, precum și la adresa think-tank-ului, „deconspiră o parte din intențiile de intimidare în privința lui Iulian Groza în calitate de membru al comisiei speciale de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS”.
„Aceste acțiuni au stat la baza sesizării depuse de către Iulian Groza în atenția membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, menționează IPRE, în contextul declarațiilor lui Groza, conform căruia „acest concurs trebuie anulat”.
Astfel, Institutul a oferit detalii „privind circumstanțele care au condus la accesarea eronată a datelor privind bunurile imobile ale unor persoane în perioada iunie-iulie 2022”.
Conform comunicatului, în perioada lunilor mai-august 2022, o echipă de experți contractați de IPRE ar fi realizat o cercetare, obiectul căreia ar fi fost evaluarea independentă a integrității candidaților judecători pentru funcția de membru în CSM și, respectiv, procurori, pentru funcția de membru în CSP.
„Ca parte a metodologiei de cercetare, experții urmau să verifice corectitudinea declarării bunurilor imobile declarate, menționate în ultimii 5 ani în declarațiile de avere și interese personale ale procurorilor și judecătorilor supuși evaluării. (…) IPRE a încheiat cu Agenția Serviciilor Publice un contract privind accesul la serviciul web al cadastrului bunurilor imobile. În acest context, a fost desemnată persoana responsabilă, în baza unui contract de prestări servicii semnat cu IPRE, în calitate de utilizator unic al serviciului web al cadastrului bunurilor imobile, care a avut sarcina, în perioada iunie – iulie 2022, să verifice informațiile privind bunurile imobile pentru verificarea/confirmarea bunurilor imobile deținute de subiecții evaluării, cu respectarea rigorilor privind protecția datelor cu caracter personal.
După finalizarea cercetării și publicării rapoartelor, IPRE a constant că expertul contractat în calitate de utilizator unic al serviciului web, a accesat eronat în procesul de lucru datele privind bunurile imobile ce nu au vizat subiecții de cercetare. Conform celor declarate de expert, acesta ar fi accesat eronat datele prin introducerea în motorul de căutare al serviciului web al cadastrului, folosind o aplicație robot electronică de accesare automată. Utilizatorul a informat că accesarea eronată a constatat-o la finalul procesului de lucru, iar toate informațiile accesate eronat a fost șterse din lista de accesări, fără a fi analizate sau procesate către acesta”, susține ONG-ul.
Totodată, IPRE notează că ar fi „întreprins toate măsurile interne” pentru verificarea procesului de lucru al utilizatorului unic și sancționarea acestuia pentru incidentul produs.
„Nimeni din terți, membrii IPRE, inclusiv conducerea și cercetătorii care au lucrat la rapoartele de evaluare independentă, nu a avut acces la informațiile accesate de utilizatorul unic, atât cele în scopul cercetării, cât și datele accesate eronat. Expertul contractat a fost unica persoană care a avut acces la serviciul web al cadastrului. IPRE își exprimă regretul și aduce scuzele de rigoare persoanelor care au fost afectate de accesarea eronată a datelor privind bunurile imobile”, se mai menționează în comunicat.
Fostul ofițer SIS și actualul șef interimar al Direcției generale urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Eugeniu Rurac, ar fi solicitat procurorului general interimar Ion Munteanu pornirea unui proces penal privind încălcarea inviolabilităţii vieții personale, cu identificarea funcționarului IPRE „care a cules ilegal informații cu privire la viața sa personală”, potrivit unui document din 26 ianuarie publicat pe un canal de Telegram.
„Având în vedere că la momentul accesării de către funcționarul IPRE a datelor mele personale, eram angajat al Serviciului de Informații și Securitate și am făcut parte din mai multe grupuri de urmărire penală pe dosare de rezonanță, consider oportun investigarea dacă eventual datele mele au fost accesate și transmise la solicitarea serviciilor speciale străine sau reprezentanților organizațiilor criminale”, se menționează în documentul care ar fi fost semnat de Rurac.
Acuzații în procesul de desemnare a șefului PCCOCS. Un fost adjunct al procurorului general vrea să fie numit în funcție fără concurs. Un membru al Comisiei de preselecție a candidaților cere anularea concursului, în timp ce unul dintre candidați cere excluderea acelui membru
ZdG a relatat despre cum mai multe persoane cer anularea concursului pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Fiecare are motivele sale.
Astfel, procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.
Totodată, Iulian Groza, care este membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind unele „încercări din partea unor persoane interesate de a exercita intimidări și presiuni asupra sa”.
Anunțul acestuia a venit la câteva zile după ce unul dintre candidații la șefia instituției, Eugen Rurac, a trimis o cerere Consiliului în care a solicitat excluderea lui Groza din cadrul Comisiei.