Academia de Științe anunță concurs pentru selectarea candidatului la funcţia de membru al CSP din rândul societăţii civile, după ce Gheorghe Avornic și-a dat demisia
Academia de Științe a Moldovei (AȘM) anunță concurs privind selectarea candidatului la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, desemnat de către Academia de Științe a Moldovei. Anunțul AȘM vine după ce, în ianuarie curent, la zece zile după desemnarea sa în funcția de membru al CSP din rândul societății civile, Gheorghe Avornic și-a dat demisia din funcție.
La concurs pot participa persoanele care întrunesc condiţiile stabilite de Legea cu privire la Procuratură, Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului de selectare a candidatului la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, desemnat de către Academia de Științe a Moldovei şi care, după anunţarea concursului, au depus cerere de participare în termenul stabilit.
Pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor poate candida persoana care corespunde următoarelor cerinţe:
a) deţine cetăţenia Republicii Moldova;
b) cunoaşte limba de stat;
c) are capacitatea de exerciţiu deplină;
d) posedă studii superioare juridice;
e) are experienţă în domeniul dreptului de cel puţin trei ani;
f) se bucură de o reputație ireproșabilă.
g) are vârsta de cel mult 65 ani;
Dosarul de participare la concurs trebuie să conţină:
1) cererea de înscriere la concurs;
2) scrisoarea de motivare;
3) curriculum vitae;
4) copia actului de identitate;
5) copia diplomei de studii superioare complete în drept sau echivalentul acesteia şi alte acte de studii relevante;
6) copia actelor care confirmă experiența în câmpul muncii (carnetul de muncă, contractul etc.);
7) certificat de la locul de muncă cu indicarea funcției deținute;
8) cazierul judiciar;
9 certificatul medical de sănătate, inclusiv narcologic și psihiatric.
10) declarația de integritate, conform anexei la Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.
11) recomandarea Consiliului Științific/Senatului organizațiilor din domeniile cercetării și inovării sau a organizațiilor obștești din domeniu.
12) numele, prenumele, IDNP-ul candidatului;
13) funcţia deţinută la momentul depunerii cererii;
14) funcţia pentru care candidează;
15) datele de contact (adresă, telefon, e-mail) ale candidatului.
Candidatul depune dosarul de participare la concurs în Secția juridică și resurse umane a aparatului administrativ al Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei până la data de 29 mai 2022 inclusiv, ora 17.00, biroul 108, tel. 022 274262, eliberându-i-se o confirmare privind recepţionarea acestuia.
Persoana care a depus dosarul de participare incomplet sau după expirarea termenului-limită este exclusă din concurs.
Concursul de selectare a candidatului la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor constă în:
a) preselecţia candidaţilor, care presupune verificarea, în baza dosarelor depuse, a întrunirii condiţiilor stabilite de participare la concurs;
b) interviul, susţinut în faţa Comisiei în vederea testării cunoaşterii domeniului şi a aspectelor privind exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Prestaţia candidatului este apreciată de membrii Comisiei prin acordarea unui punctaj de la 1 la 10.
După examinarea şi evaluarea dosarelor de participare la concurs depuse, în termen de cel mult șapte zile de la expirarea termenului de înscriere, Comisia selectează candidaţii care îndeplinesc condiţiile stabilite de participare la concurs şi afişează pe pagina web oficială a Academiei de Științe a Moldovei lista candidaţilor preselectaţi pentru a participa la interviu.
Candidaţii la funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor audiaţi de către Comisie sunt evaluaţi în baza următoarelor criterii:
a) independenţă şi integritate;
b) competență și profesionalism;
c) experienţa pozitivă în activitatea juridică, în activitatea de cercetare ştiinţifică si învăţământul juridic superior, în activitatea obştească.
d) lipsa conflictelor de interese.
La 20 ianuarie curent, Academia de Științe l-a desemnat pe Gheorghe Avornic, actual apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că deține proprietăți și firme în România și care a fost cercetat într-un dosar penal, a fost desemnat de Academia de Științe la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Detalii aici
Ulterior, Gheorghe Avornic și-a anunțat demisia din această funcție. Detalii aici
După desemnarea lui Avornic în această funcție, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că numirea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de reformare a justiției și se declară dezamăgită de acțiunea Academiei de Științe. Detalii aici
În prezent, Gheorghe Avornic este președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.
În ianuarie 2014, ZdG a scris că familia Avornic deţinea 30 de firme în R. Moldova şi România, acesta fiind fondator unic al Institutului Privat de Învăţământ Superior „Institutul Baltic de Ecologie, Politică şi Drept din Moldova”, deţinând şi o cotă de participare de 50% în Firma de producţie şi comerţ „Miledi” SRL. Pe numele soţiei sale, Ana Avornic, erau înscrise 8 firme, iar fiica sa, Victoria Avornic, era fondatoare a altor 12 firme. Unele dintre firmele familiei Avornic apăreau ca acţionari în alte firme.