Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A treia probă a examenului…

A treia probă a examenului de bacalaureat 2024 s-a încheiat. Ce părere au absolvenții despre examenul la limba străină?

Foto: Adevarul.ro

Peste 16 mii de absolvenți ai liceelor din întreaga țară au susținut marți, 11 iunie 2024, proba examenului de bacalaureat la disciplina limba străină, informează Ministerul Educației și Cercetării. ZdG a discutat cu câțiva elevi și a aflat primele impresii ale acestora despre examenul de bacalaureat la limba străină engleză sau franceză. 

Dintre cei 16.282 de candidați, 12.613 au scris proba la Limba engleză, 3479 – la Limba franceză, 93 – la Limba germană, 24 – la Limba spaniolă, 50 – la Limba italiană, 23 – la Limba turcă. 

„A fost o experiență pozitivă și surprinzător de plăcută” vs  „A fost destul de complicat”

„Bacul de astăzi la limba franceză a avut o temă versatilă – călătoriile și cum acestea ajută la dezvoltarea tinerilor. Textul a fost accesibil, iar la subiectul II – civilizație, a trebuit să scriem despre un scriitor francez. Sunt încântată de ce am scris în test și aștept cu nerăbdare rezultatele”, ne-a zis Adriana, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir.

„După susținerea examenului de Bacalaureat la limba engleză, pot spune că a fost o experiență pozitivă și surprinzător de plăcută. Pregătirea temeinică și practica constantă s-au dovedit a fi esențiale. Subiectele au fost variate și abordabile, am reușit ne să demonstrăm atât cunoștințe de vocabular și gramatică, cât și capacitatea de a analiza informații. Examenul mi s-a părut accesibil și bine structurat, reflectând clar nivelul de pregătire necesar”, a punctat Ion un alt absolvent al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir.

„Bacul la limba franceză a fost destul de dificil din cauza complexității vocabularului. Cu toate acestea, pregătirea m-a ajutat să depășesc aceste provocări și sper să obțin un rezultat pe măsura efortului depus”, ne-a transmis Vasile, un alt elev de la același liceu. 

„După proba de bacalaureat de astăzi, pot spune că a fost o experiență care a necesitat multă muncă. Pentru partea de civilizație, am avut de scris despre un scriitor francez și am ales unul dintre clasici precum Victor Hugo, am analizat impactul operei sale asupra culturii și societății franceze. În textul descriptiv, a fost abordată tema călătoriilor în formarea tinerilor, explorând modul în care experiențele de călătorie pot influența dezvoltarea lor personală și culturală, ceea ce m-a făcut să meditez mai mult. În eseu, am fost provocată să descriu un oraș ecologic și unul modern. În final, pot menționa că m-am simțit încântată de oportunitatea de a explora subiecte atât de diverse și de a-mi demonstra cunoștințele și abilitățile în limba franceză. Cu toate că mi s-a părut destul de complicat, pot spune că nu a fost peste măsura cunoștințelor mele.” – Paula, Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești.

„Am susținut bacul la limba engleză iar primul subiect a fost destul de complicat pentru că itemii mi s-au părut greu de înțeles, la al doilea subiect – eseul a avut o temă ușoară pentru că, mai ales în ultimul an, am vorbit mult despre acest subiect, și anume importanța învățării abilităților pentru dezvoltarea personală și profesională. Al treilea subiect la fel a fost ușor, a fost ceva pentru care ne-am pregătit. Dar cum am spus, primul subiect a fost mult mai greu în comparație cu cel scris la pretestare.” – Beatrice, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir.

„Am susținut examenul la limba franceză, a fost destul de derutant primul subiect, mi-a părut complicat . Subiectul al doilea a fost satisfăcător, erat ceva cunoscut. Cât despre subiectul al treilea, am fost foarte relaxată, eram pregătită și cunoșteam despre scriitorul francez. Per general a fost bine, a fost cu emoții multe și teamă. Testul a fost, cum am zis, destul de încurcat iar emoțiile probabil și-au spus cuvântul. Sper să am o notă bună și să fie conform așteptărilor mele.”  – Liliana, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir.

În acest an a fost înregistrat un număr record de elevi care au obținut nota „10” (zece), din oficiu, la limba străină

2594 de elevi au fost scutiți de examenul la limba străină în baza certificatelor internaționale de cunoaștere a limbilor străine. Printre aceștia se numără și Jana Bodnariuc, absolventă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din orașul Florești. Jana ne spune că a obținut certificatul IELTS (International English Language Testing System) la limba engleză, ceea ce ia permis să fie scutită de un examen. 

„Consider ca astfel mi-a fost mai ușor să sistematizez pregătirea și să micșorez rata de stres din ultimele luni, aprilie și iunie, în care m-am pregătit doar de 3 examene. Sunt bucuroasă că am stat acasă și am avut posibilitatea să mă concentrez pe celelalte examene, cu puțină relaxare și un interval mai mare dintre primul și al treilea examen. Recomand și altor elevi să apeleze la această metodă de obținere a unei note de 10, deoarece le va fi mai ușor să dedice o lună de pregătire pentru engleză, de exemplu în vacanța de vară, decât să învețe concomitent pentru cele 4 la sfârșit de an școlar”, argumentează Jana Bodnariuc. 

Examenul de marți, 11 iunie, a fost al treilea examen din sesiunea 2024. Primul examen de bacalaureat a avut loc marți, 4 iunie, la limba și literatura română pentru alolingvi, iar la 7 iunie s-a desfășurat proba la limba de instruire (română sau rusă). Proba de examen pentru disciplina la alegere va avea loc pe 18 iunie, iar sesiunea de bacalaureat se va încheia pe 21 iunie cu proba de examen la limba maternă. În acest an sesiunea examenelor se desfășoară în perioada 04 iunie – 21 iunie 2024, iar rezultatele vor fi afișate pe 27 iunie. 

Gabriela Munteanu, stagiară ZdG