Principală  —  IMPORTANTE   —   A început Moldova Youth Forum…

A început Moldova Youth Forum 2024: „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă”

Sursa foto: FB Moldova Youth Forum 2024 LIVE

Moldova Youth Forum 2024 (MYF) a ajuns la cea de-a treia ediție și va avea loc pe data de 29-30 iunie, la teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți. Tema centrală a acestui an este „Împuternicirea tinerilor pentru o bună guvernare”, cu scopul de a încuraja participarea activă a tinerilor la procesul de elaborare a politicilor. La eveniment a participat și șefa statului, Maia Sandu.

Premierul Dorin Recean a ținut un discurs pentru tinerii participanți la Forum.

„Eu cred că viitorul vă aparține. Viitorul nostru depinde tot de noi, de cum ne construim alianțe, depinde de cum ne construim relațiile cu prietenii, de cum noi știm să ne apărăm atunci când există riscuri. (…) În doar doi ani de la acordarea statutului de țară candidată am reușit să trecem la etapa de negocieri și este sarcina noastră a tuturor să transformăm această oportunitate în realitate și eu vă mulțumesc că vă implicați în astfel de evenimente. Tinerii au o datorie să se implice, de aici începe rolul nostru să decidem să participăm în aceste decizii importante pentru țară și să-i implicăm și pe ceilalți, acesta este un rol determinant într-o societate care vrea consolidat să meargă înainte”, a declarat premierul Dorin Recean.

Președinta Maia Sandu, la fel, a fost prezentă la Forum, aceasta venind cu un mesaj de încurajare și îndemn pentru tineri.

„Faceți-vă un plan, poate deja îl aveți, dar pe lângă planul individual, alegeți să faceți parte dintr-un plan mai mare. Planul nostru este de a construi o Moldovă cu adevărat bună pentru toți tinerii. Putem îndeplini acest plan, dar am nevoie de ajutorul vostru”, a declarat șefa statului.

Ediția forumului din acest an se concentrează pe discuții de tip panel, dar și mai multe workshop-uri cu aplicare practică pentru a încuraja participanții de a colabora și a contribui la formularea propunerilor de politici publice menite să abordeze provocările societății.

Potrivit organizatorilor, programul de două zile include ateliere pe teme precum inovarea digitală, dezvoltarea durabilă, incluziunea, educația, antreprenoriatul și sănătatea mintală.

De asemenea, vor avea loc discuții de grup despre integrarea Moldovei în UE și promovarea acțiunilor de advocacy conduse de tineri.

Forumul va avea și o sesiune de formulare și prezentare a propunerilor de politici.

Printre vorbitorii principali se numără:

  • Mihai Popșoi, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe
  • Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
  • Siegfried Mureșan, Membru al Parlamentului European
  • Roberta Metsola, Președintele Parlamentului European (mesaj special online)
  • Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării Republicii Moldova
  • Pilvi Torsti – Director al Fundației Europene de Educație
  • Michael Gahler, Membru al Parlamentului European (MEP)
  • Stephen Nix, Director Regional Senior, Eurasia, IRI
  • Michaela Guerard Šimák, Directorul Oficiul de conectare NATO 

Potrivit organizatorilor, Forumul Tinerilor din Moldova 2024 „reprezintă un angajament continuu pentru împuternicirea tinerilor din Republica Moldova și de a le oferi o platformă pentru a crea conexiuni și a influența politicile naționale, contribuind la viitorul prosper a societății”.