Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansat încă un…

A fost lansat încă un punct de control comun la frontiera moldo-ucraineană

Sursa: mai.gov.md

Începând cu 16 mai, activitățile de control vamal și de frontieră, desfășurate în comun între autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, au loc în întregime pe teritoriul ucrainean, la punctul de trecere a frontierei Reni (auto/internațional), anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat de presă.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a efectuat o vizită la punctul comun Giugiulești-Reni. Oficialul a fost informat despre funcționarea serviciilor moldovenești și despre desfășurarea procesului la frontiera moldo-ucraineană.

„Acest punct de trecere comun, în primul rând, vine în interesul și confortul cetățenilor din regiune, precum și în interesul agenților economici”, a declarat Ministrul Efros.

Crearea punctului comun va dezvolta culoarul de solidaritate, dat fiind faptul că procedurile vamale și de frontieră vor fi simplificate prin crearea ghișeelor unice, ceea ce va facilita procesul de trecere a frontierei în ambele direcții, permițând ca mărfurile transportate pe cale rutieră să ajungă mai rapid la destinație, fiind sporită atractivitatea acestei rute. Culoarele de solidaritate sunt constituite de Uniunea Europeană în vederea sporirii securității alimentare la nivel mondial și a asigurării unor resurse vitale pentru economia Ucrainei. 

Lansarea controlului comun în PTF Giurgiulești-Reni are ca scop consolidarea cooperării la frontiera moldo-ucraineană, contribuind la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina și asigurând accesul R. Moldova la principalele rute regionale de transport.

Punctul de trecere va avea benzi separate de circulație pentru camioane și autobuze, ceea ce va reduce timpul de trecere a frontierei pentru pasageri. 

În timpul reconstrucției, au fost renovate trei etaje și fațada clădirii administrative, au fost modernizate spațiile sanitare, înlocuite pavajele și actualizate semnele rutiere și indicatoarele informative.

În ultimele 24 de ore, la PTF Giurgiulești-Reni s-au înregistrat 1 222 de traversări persoane, dintre care 554 de ieșiri și 668 de intrări.

În prezent, controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se desfășoară în opt puncte de trecere a frontierei, unul fiind temporar suspendat pe segmentul transnistrean – Pervomaisc-Kuciurgan.