A fost lansat Ghidul pentru părinții cu copii de 2-7 ani. Sfaturile pentru îngrijire și organizarea procesului de învățare în condițiile pandemiei COVID-19
Ghidul explică modelele după care pot funcționa instituțiile de educație timpurie în condițiile pandemiei de COVID-19, care sunt acțiunile întreprinse de acestea pentru a proteja copiii și personalul instituției de infectarea cu noul tip de coronavirus, dar și ce trebuie să știe părinții în acest context.
Ghidul stabilește criteriile prin care copiii sunt admiși la grădiniță. Unul dintre acestea este vaccinarea obligatorie conform Calendarului Național de Imunizări.
„Copilul nevaccinat nu este acceptat la grădiniță”, se arată în Ghid, iar în cazurile în care copiii au contraindicații medicale temporare sau permanente, decizia privind admiterea în grădiniță se va lua individual.
De asemenea, în Ghid este indicat că la nefrecventarea grădiniței pe parcursul a trei zile lucrătoare (luni-vineri) parinții vor declara pe propria răspundere despre faptul că fiul sau fiica lor nu a fost în contact cu persoane infectate cu COVID-19.
Ghidul mai stabilește și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă părintele în fiecare dimineață: să verifice starea de sănătate a copilului, să-i ofere, în măsura posibilităților șervețele, dezinfectant și o sticlă cu apă și să sosească la grădiniță la ora stabilită.
Acesta stabilește și modul de comportament pe teritoriul grădiniței, dar și acțiunile care trebuie întreprinse atunci când se confirmă un caz de infectare cu COVID-19 în instituția preșcolară.
Astfel, în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un copil, toți copiii din grupa care a fost frecventată de copilul confirmat pozitiv cu două zile înainte de îmbolnăvire se plasează în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu copilul confirmat „COVID-19 – pozitiv”.
Decizia privind autoizolarea cadrelor didactice și auxiliare, care au lucrat în grupa respectivă, dar și a altui personal care a intrat în contact cu această grupă de copii, va fi luată de către conducătorul instituției de învățământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieșind din specificul didactic și riscurile epidemiologice.
De asememenea, Ghidul oferă sfaturi părinților despre cum să gestioneze fricile copilului și cum să-i dezvolte depreinderi sănătoase. Părinții ar trebui să discute cu copiii despre COVID-19 și despre importanța de a se proteja, pe ei și pe ceilalți atunci când merg la grădiniță. Informațiile oferite trebuie să fie bazate pe fapte și să fie potrivite nivelului de dezvoltare al copilului.
Părinții trebuie să încurajeze obiceiurile sănătoase, precum spălatul mâinilor, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.
Ghidul a fost realizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al R. Moldova, World Health Organization in Moldova, Centrul Național pentru Educație Timpurie și Informare a Familiei, cu sprijinul UNICEF Moldova și cu suportul financiar al USAID Moldova.