A fost lansat concursul pentru selectarea reprezentantului R. Moldova în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante
Parlamentul a anunțat lansarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT). Persoanele interesate pot depune dosarele până la data de 24 ianuarie 2025, ora 17:00. Regulamentul de organizare și de desfășurare a concursului a fost aprobat de Comisia parlamentară specială, conform unui comunicat de presă.
Potrivit Convenției europene pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, membrii CPT sunt aleși dintre personalitățile cu o înaltă moralitate, recunoscute pentru competența lor în domeniul drepturilor omului sau care au o experiență profesională în domeniile pe care le tratează Convenția. Membrii CPT sunt experți independenți și imparțiali în exercitarea mandatelor lor și își desfășoară activitatea cu titlu individual. Aceștia trebuie să fie disponibili pentru participarea la misiunile de evaluare efectuate în statele părți la Convenție.
Candidații la funcția de membru CPT trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții. Printre acestea figurează deținerea cetățeniei R. Moldova; reputație profesională și morală ireproșabilă; diplomă de licență și studii de specialitate într-un domeniu de activitate cu relevanță în aplicarea Convenției; cunoașterea aprofundată a limbii engleze sau franceze. Totodată, candidații nu trebuie să fie responsabili, la nivel guvernamental central, de definirea politicilor naționale în sectorul vizat de Convenție.
Comisia parlamentară specială va analiza dosarele depuse și va decide candidații care vor fi admiși la interviu. Ulterior, o listă cu trei candidați va fi expediată Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Republica Moldova a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante în anul 1997 și, în calitate de stat membru, are un reprezentant în cadrul CPT. Membrii CPT sunt aleși de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi, de pe lista întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Rolul CPT este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.