A fost lansat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului pentru egalitate
Reprezentanții Parlamentului anunță luni, 5 ianuarie, că a fost lansat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului pentru egalitate. Termenul-limită de depunere a dosarelor este data de 6 martie 2024.
Conform legii cu privire la asigurarea egalităţii, Consiliul este un organ colegial constituit din 5 membri, care nu au apartenenţă politică, sunt numiţi de Parlament pe o perioadă de 5 ani, 3 dintre membri fiind reprezentanţi ai societăţii civile. Cel puţin 3 dintre membrii Consiliului trebuie să fie specialiști licenţiaţi în drept.
Potrivit regulamentului de desfășurare a concursului, candidații la funcția de membru al Consiliului pentru egalitate trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții. Aceștia trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să aibă studii superioare și să nu aibă apartenență politică. De asemenea, candidații trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă experiență notorie de cel puțin cinci ani în domeniul apărării drepturilor omului. O altă condiție este lipsa, în ultimii cinci ani, a rezultatului negativ al testului de integritate profesională și a interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.
Concursul se va desfășura în două etape. După ce Comisia specială de organizare și desfășurare a concursului va decide, cu votul majorității membrilor săi, care dosare corespund criteriilor de admisibilitate, va fi organizată proba interviului.
Candidații selectați vor fi propuși Parlamentului pentru numirea în funcția de membru al Consiliului pentru egalitate, pentru o perioadă de cinci ani.
Actualii membri ai Consiliului pentru egalitate au fost numiți în funcție de Parlament în anul 2018. Mandatele celor cinci membri expiră la data de 16 iunie 2024.
Consiliul este format din Ian Feldman – președinte, Victorina Luca, Andrei Brighidin, Svetlana Doltu și Evghenii Golosceapov. Președintele Consiliului a declarat, în 2022, un salariu lunar de peste 22 de mii de lei.
Preşedintele Consiliului activează permanent, iar ceilalţi membri ai Consiliului sunt convocaţi de preşedinte în şedinţe. Membrii Consiliului care nu activează permanent primesc o indemnizaţie de 10 la sută din salariul mediu pe economie pentru fiecare şedinţă.
Consiliul pentru egalitate este o autoritate publică autonomă, imparţială şi independentă, creată în 2013.