A fost extinsă lista statelor ai căror cetățeni pot munci în R. Moldova fără permis de muncă
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, anunță miercuri, 24 ianuarie, că a fost extinsă lista statelor ai căror cetățeni pot munci în R. Moldova fără permis de muncă.
Astfel, cetățenii din statele incluse în lista de mai jos pot lucra în R. Moldova fără permis de muncă, doar în baza vizei, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie.
„(…) Prioritatea noastră este dezvoltarea economică, iar pentru asta trebuie să susținem companiile noastre să creeze lucruri de muncă. Avem nevoie de mai multe companii unde să lucreze și mai mulți oameni care să își extindă cunoștințele și experiența pentru a ne ajuta să dezvoltăm economia țării noastre”, afirmă ministrul Dumitru Alaiba.
Statele adăugate pe listă sunt:
- Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
- Statele Unite ale Americii
- Regatul Norvegiei
- Confederația Elvețiană
- Japonia
- Ucraina
- Republica Turcia
- Georgia
- Republica Armenia
- Republica Azerbaidjan
- Republica Albania
- Bosnia și Herțegovina
- Republica Macedonia de Nord
- Muntenegru
- Republica Serbia
- Republica Coreea
- Uniunea Australiei
- Canada
- Islanda
- Principatul Liechtenstein
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, scopul unei asemenea decizii este „flexibilizarea accesului pe piața națională a muncii a străinilor proveniți din anumite state, asigurând astfel acoperirea parțială a deficitului forței de muncă semnalat în ultimul timp, cât și a străinilor care dețin drept de ședere provizorie și au în acest sens timp liber disponibil în afara ocupației de bază”.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, din anul 2008 și până în anul 2022, forța de muncă (populația activă) s-a redus cu mai mult de 32 %, iar populația ocupată – cu aproape 31 %.
În iunie 2023, Guvernul a decis că cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte state, vor putea activa în R. Moldova fără permis de muncă. La acea etapă, lista includea cetățenii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Norvegiei, Elveției, Japoniei, Ucrainei, Turciei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului și statelor din Balcani.