Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost deschis primul Centru…

A fost deschis primul Centru de Justiție Familială al Poliției, destinat victimelor violenței în familiei și violenței sexuale

Sursă foto: politia.md

Centrul de Justiție Familială, care este o nouă subdiviziune a Poliției R. Moldova, a fost inaugurat marți, 10 octombrie. Centrul destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale a fost deschis cu suportul SUA acordat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Organizația Internațională pentru Migrațiune și Fundația Te Doy.

Potrivit MAI, Centrul va activa „după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia”. Astfel, în premieră, poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate vor lucra sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență.

Specialiștii care primii vin în contact cu victima colectează probele în regim operativ. În același timp, se reduce considerabil numărul discuțiilor și interogatoriilor traumatizante pentru supraviețuitoarele violenței”, notează MAI.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți: ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu, președinta Maia Sandu, deputați din actualul Parlament, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logston precum și angajații structurilor menționate.

Sursă foto: mai.gov.md

Sursă foto: politia.md

Pentru noi, această subdiviziune reprezintă un sprijin substanțial care va facilita îndeplinirea misiunilor de serviciu, pornind de la procedurile de evaluare a riscurilor și necesităților de asistență a victimelor, asigurarea condițiilor de siguranță, dar și acțiunile procesuale prompte din partea polițiștilor prin colectarea și prelevarea primelor probe în cadrul procesului penal sau contravențional” a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Sursă foto: mai.gov.md

,,Statele Unite susțin cu mândrie eforturile depuse de Republica Moldova pentru a preveni și a răspunde violenței în bază de gen. Noi apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică ca parte a obiectivului comun de a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a menționat ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logston.

,,Adesea, victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare de către familie și comunitate atunci când se adresează după ajutor, pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. Nu doar această temă le face pe multe victime să tacă despre această experiență ci și traseul birocratic, umilitor uneori, pe care trebuie să îl urmeze dacă vor avea curajul de a-și cere dreptatea. Practic, acest parcurs întărea trauma, în loc să aline durerea. (..) Victimele violenței domestice vor fi primite într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate”, a spus Maia Sandu.

IGP a înregistrat o creștere anuală a numărului de sesizări ale cazurilor de violență în bază de gen. Astfel, în anul 2022, au fost înregistrate 2471 cazuri de violență în familie; 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală dintre care: 222 cazuri de viol și 282 cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual și 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. Datele Comisiei de Letalitate arată că 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau a partenerului intim, iar alte 45 de femei s-au ales cu vătămări corporale grave.

Pentru a chema în ajutor echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției, apelați serviciul 112 sau să sunați la telefonul de încredere pentru femei și fete – 0 8008 8008.