Principală  —  IMPORTANTE   —   „A adus laude invitatei pentru…

„A adus laude invitatei pentru calitățile ei personale și de politiciană”: Sancțiune de 10 000 de lei, aplicată postului TVC21 pentru lipsă de imparțialitate în cadrul unei emisiuni la care a participat Irina Vlah, despre care a scris ZdG

Colaj ZdG

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în ședința de vineri, postul de televiziune TVC 21 cu amendă de 10 000 de lei. Conform unui comunicat de presă emis de CA, sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea repetată a prevederilor ce țin de informarea corectă, în mod imparțial și cu bună credință, în cadrul programului „Important” moderat de Margarita Răducanu, cu invitata Irina Vlah, din data de 29 aprilie 2024, despre care a scris anterior ZdG.

ZdG a relatat anterior că fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah a participat la o emisiune televizată unde a făcut mai multe acuzații, speculând și în privința unor subiecte ca statutul de neutralitate al R. Moldova. Aceasta a mai declarat că în țară ar fi dictatură, iar cetățenii ar avea frică „să vorbească și acasă”.

„Aici este important să punem niște accente”. Cum a aruncat cu acuzații și falsuri, în cadrul unei emisiuni, fosta bașcană Irina Vlah, fiind susținută de moderatoare

Conform analizei de conținut efectuate de CA, invitata a făcut mai multe declarații care „pot fi considerate lipsite de suport factologic suficient sau a vociferat informații incomplete”, fără ca moderatoarea să intervină cu întrebări de precizare, cu clarificări sau date despre contextul problemelor abordate și nu a adus în discuție alte puncte de vedere sau argumente existente.

„Pe parcursul programului, moderatoarea nu a încercat să echilibreze discuția prin precizări sau referințe la alte puncte de vedere, ci dimpotrivă, a susținut toate declarațiile invitatei și le-a completat cu afirmații.

În formularea mai multor întrebări, moderatoarea programului a impus anumite atitudini și a sugerat anumite idei de răspunsuri interlocutoarei.

În unele cazuri, prezentatoarea a făcut generalizări fără să ofere date exacte, care să permită consumatorilor de informații să înțeleagă esența faptelor.

Au fost puse în discuție mai multe teme de interes public, dar cu o abordare unilaterală, omițându-se informații, perspective importante, date despre context sau referințe la diferite viziuni asupra problemelor, care ar fi contribuit la o înțelegere mai completă a subiectelor.

Autoarea programului nu a ținut cont de principiul imparțialității, aducând laude invitatei din platou pentru calitățile ei personale și de politiciană ceea ce a contrastat cu acuzațiile ei de fățărnicie și aroganță aduse oponenților politici ai interlocutoarei”, a concluzionat CA.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, inițiatorul controlului, a vorbit în cadrul ședinței despre faptul că există două aspecte importante legate de contextul în care a fost realizată emisiunea.

„Primul este contextul pre-electoral și al doilea – cel de securitate din regiune, influențat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. În ce privește contextul pre-electoral, laudele moderatoarei, la care se fac referire în raport, ținând cont de ambițiile prezidențiale ale invitatei, au o conotație specială. Reieșind din acest fapt, programul nu pare, în opinia mea, doar o emisiune de dezbateri, ci, într-o anumită măsură, de promovare a imaginii unui potențial candidat.

Cu referire la contextul de securitate, această temă a devenit ținta campaniilor de dezinformare și de manipulare, asemenea elemente putând fi văzute și în acest program. Or, moderatoarea nu a întreprins toate măsurile pentru a evita manipularea sau distorsionarea faptelor care au fost puse în discuție în acest program. Este foarte important să subliniem că orice critică în adresa guvernării face parte integrantă dintr-o societate democratică, dar, în același timp, nu poate fi admisă distorsionarea faptelor care sunt puse în dezbatere”, a declarat Ruslan Mihalevschi.

Prin decizia CA din 24 noiembrie 2023, postul de televiziune a mai fost sancționat pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din CSMA.

Invitată luni, 29 aprilie, la postul de televiziune TVC21, la emisiunea „Important”, moderată de jurnalista Margarita Răducan, Vlah a declarat că unii cetățeni „asociază războiul cu președinta” Maia Sandu, care „poate face ca în R. Moldova să fie război”.

Contactată atunci de ZdG în privința emisiunii la care a participat politiciana, președinta CA Liliana Vițu a transmis că „la următoarea ședință, membrii CA urmează să decidă asupra inițierii unui eventual control în această privință”.

Margarita Raducan a fost candidată la funcția de deputată, în 2021, din partea Partidului Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”. Conform datelor prezentate atunci la Comisia Electorală Centrală, aceasta este și lector universitar la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). La alegerile locale din toamna anului 2023, Raducan a fost implicată în compania electorală a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul prim-ministru Ion Chicu.

Postul de televiziune TVC21 este deținută de societatea pe acțiuni „Cotidian”, fondată în 1997, având beneficiari din R. Moldova și Ucraina: Vadim Denisov – Republica Moldova, Iryna Konoval – Ucraina. Compania este administrată de Rodica Peşterean.

În 2023, CA a aplicat canalului TVC21 amenzi în valoare totală de 88 de mii și mai multe avertizări publice, multe dintre ele pe articolul 13 din Codului serviciilor media audiovizuale, privind asigurarea informării corecte.