Principală  —  IMPORTANTE   —   65 de persoane, documentate de…

65 de persoane, documentate de polițiști. Detalii de la IGP despre încălcările admise de participanții la manifestația Partidului „Șor”

Sursa foto: ZdG

65 de persoane, inclusiv patru minori, ce aveau „comportament dubios” au fost conduse la sediile poliției pentru identificare și documentare, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP). Potrivit poliției, de la începutul manifestației Partidului „Șor” din centrul capitalei s-au atestat „o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind iarăși forțat cordonul poliției, iar protestatarii aplicând forța fizică asupra oamenilor legii”.

Potrivit IGP, la manifestația de duminică, 6 noiembrie, au participat aproximativ 1700 de persoane – număr de zeci de ori mai mic decât cel anunțat de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „Șor”, care a spus că la întrunire „se atestă în jur de 50 de mii de persoane”.

„Totodată cerințele legale ale organelor de forță au fost ignorate, fiind depistate în mulțime persoane care instigau la dezordine și periclitarea securității publice, persoane sub influența alcoolului, cu comportament dubios, cu antecedente penale și cu obiecte periculoase la ele. Oamenii legii au documentat mai multe încălcări admise de participanții la întrunire.

65 de persoane cu comportament dubios au fost conduse la sediile Poliției pentru identificare și documentare, printre care și 4 minori. Amintim că persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență vor purta răspundere conform legislației. Totodată, organizatorii protestului, pentru faptele admise în cadrul acestuia, în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal”, anunță IGP.

Duminică, 6 noiembrie, membri și simpatizanți ai Partidului Politic „Șor” s-au adunat din nou în centrul capitalei pentru a protesta „împotriva guvernării”. Aceștia au venit în marș pe bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, însă au fost opriți de poliție la intersecția cu bulevardul Bănulescu Bodoni, acolo unde reprezentanții formațiunii politice au amenajat o scenă improvizată. În timpul manifestației, oamenii legii anunțai că au documentat mai multe încălcări admise de oamenii aduși organizat în centrul capitalei. La finalul protestului, câțiva oameni au depus coroane funerare în fața Președinției.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor